Psi i mačke su ovih dana u šumi u opasnosti, daždevnjak za njih može biti koban

Šuma je prekrasno mjesto za šetnju i opuštanje, ali ne puštajte pse s uzica. Obratite pozornost i na to kako mirišu... "Ovi vodozemci su izuzetno opasni za pse i mačke, jer izlučuju otrov koji je nažalost smrtonosan za najomiljenije domaće životinje.

Psi i mačke su ovih dana u šumi u opasnosti, daždevnjak za njih može biti koban Kathy_Büscher/Instagram
15. 10. 2023

Mnogima je šuma najljepša na kiši, kada miriše na vrlo poseban način. Ali na kiši se probude i močvare koje za pse mogu biti vrlo opasne. Listopadne šume i vlažni jesenski dani njihovo su idealno okruženje. Iako nam otrovna crno-žuta kombinacija govori da im ne prilazimo, mnoge pse to ne odbija. O tome morate voditi računa, prije svega tako što ćete psa imati na uzici i pod kontrolom!

Zašto je ovaj vodozemac toliko opasan za pse?

"Ovi vodozemci su izuzetno opasni za pse i mačke, jer izlučuju otrov koji je nažalost smrtonosan za krznene životinje. U slučaju kontakta s močvarom preporučujemo da odmah posjetite veterinara, psu ili mački isperite njušku i nadajte se za najbolje. Zato ih je toliko da je važnije brinuti se za svoje dlakavice ovih dana kada ste u prirodi", napisali su prije nekog vremena iz Veterinarske ambulante Zajc & Co.

Samandarin je naziv za otrovnu tvar kojom se močvara brani od grabežljivaca, a izlučuje je iz ušnih žlijezda. To je snažan alkaloidni otrov koji čak iu vrlo malim količinama djeluje na živčani sustav. Dakle, kao i krpelji, tobolčar je mala životinja, ali može uzrokovati izuzetno velike gubitke. Primjenjuje se oprez.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.