Ta divna stvorenja 'žrtve' su požara, a i ovog najnovijeg na Krasu: iscrpljene, dehidrirane i obezglavljene životinje u paničnom bijegu od vatrene stihije

Tužna sudbina najnevinijih i najnemoćnijih na opožarenim područjima.

Iscrpljene i dehidrirane životinje bježe od plamena koji im uništava stanište i hranu.

Iako je za divljač nadležna država, s izuzetkom gašenja požara i spašavanja, kada i sami vatrogasci pomažu ozlijeđenim i zbunjenim većim životinjama, sustavnog pristupa nažalost nema.

Ta divna stvorenja 'žrtve' su požara, a i ovog najnovijeg na Krasu: iscrpljene, dehidrirane i obezglavljene životinje u paničnom bijegu od vatrene stihije Okolje Piran
22. 7. 2022

Požar na Krasu ne strada samo za lokalno stanovništvo i prirodu, već i za mnoge divlje životinje. U požarima većih razmjera ugrožene su sve životinjske vrste, a posebno one veće poput zečeva, lisica, srna, vukova ili medvjeda te ptice, u pravilu imaju štenad samo djelomično sposobnu za samostalan život. Životinje koje to mogu povući će se pred vatrom, ali su zbunjene, jer su mladunci sporiji, a životi ženki i njihovih mladunaca su najugroženiji.

Iscrpljene i dehidrirane životinje bježe od plamena koji im uništava dom i hranu.

Pomoć nedužnim živalim  

Prilagodite brzinu vožnje, jer lisice, kune, lasice i drugi, koji se kreću uglavnom po mraku, panično prelaze nepoznate ceste.

Ako imate vrt u blizini vatre, pokušajte povećati broj skloništa i skrovišta za one koji su izgubili svoju jazbinu. Pripremite posudu s vodom u sjenovitom prostoru (kako biste spriječili brzo isparavanje). Posuda treba biti niska kako bi se spriječilo utapanje malih životinja koje su već u nevolji.

Stavite male količine hrane u svoj vrt. Izbjegavajte velike količine, jer toplina može učiniti smrdljivim. Ogledni primjeri su zdjelica suhe hrane za pse i mačke, šaka sjemenki i lješnjaka u duplji drveta, nešto ostataka voća i povrća na visokoj polici za ptice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.