Uskoro brže do Münchena, Austrije... Probijena i druga cijev tunela Karavanke! Kada će promet krenuti?

Nakon tri i pol godine rada, radnici turske tvrtke Cengiz probili su danas drugu cijev tunela autoceste Karavanke! Balkan i Austrija sada su "spojene" drugom cijevi Karavanke...

Uskoro brže do  Münchena, Austrije... Probijena i druga cijev tunela Karavanke! Kada će promet krenuti? Žiga Živulović Jr./BoBo
6. 3. 2024

Nakon tri i pol godine rada, radnici turske tvrtke Cengiz probili su danas drugu cijev tunela autoceste Karavanke, javila je Televizija Slovenije. Zbog zahtjevnih geoloških uvjeta, iskapanje je trajalo nekoliko mjeseci duže od prvotnih planova.

Poteškoće su zapoćele još i prije početka gradnje

Slovenska dionica druge cijevi tunela, duga 3546 metara, počela je graditi u kolovozu 2020. zbog komplikacija pri odabiru izvođača radova, znatno kasnije nego na austrijskoj strani, gdje su kopali svoju dionicu tunela dugu 4402 metra. do slovenske granice u rujnu 2021.

Prvotno je bilo planirano da se tijekom izgradnje slovenskog dijela cijev probije prošle jeseni, no posao je kasnio zbog zahtjevnog geološkog sastava. Kako su tada objasnili u Darsu, dinamika radova definirana je geološko-geomehaničkim uvjetima koji su u potpunosti poznati tek u trenutku iskopa, a nakon proboja, dovršetka svih iskopnih radova, dovršetka betoniranja radova, slijedi izgradnja portalne zgrade ispred ulaza u tunel i ugradnja elektrostrojarske opreme. Prema planovima, nova tunelska cijev trebala bi biti puštena u promet u jesen 2025. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.