VIDEO: Na manje od 100 km od Zagreba! Kamera uhvatila medvjeđu obitelj na livadi (možete li ih zamisliti upoznati uživo?)

“U susjedovom vrtu, prije nekoliko dana”, komentirao je netko medvjeđu obitelj koja se ležerno šetala travnjakom slovenske obitelji u Kočevju. Neki bi dali sve da to vide uživo, drugi su sasvim drukčije nastrojeni...

VIDEO: Na manje od 100 km od Zagreba! Kamera uhvatila medvjeđu obitelj na livadi (možete li ih zamisliti upoznati uživo?) jdapix / pixabay
17. 10. 2023

U Sloveniji i Hrvatskoj u divljini tumara gotovo 2000 medvjeda, a odgovorni bi rado smanjili njihov broj na oko 1200 - to su već počeli shvaćati odstrelom, što je izazvalo nemala negodovanja u javnosti i nevladinim organizacijama. organizacije.

U proljeće su snimke bile "zamrznute", ali krajem rujna postalo je jasno da odstrel nastavlja. Upravni sud odbio je tužbu nevladine organizacije Alpe Adria Green (AAG). Za susret s medvjedom u prirodi - osim ako doista ne živite u krajevima gdje ih ima najviše - nema mnogo prilika, pa su zato video zapisi koji prikazuju njihov život puno zanimljiviji. Jedan takav kružio je internetom i izazvao veliki interes javnosti.

Komentari o tome su različiti, ali većina medvjede doživljava kao dio naše prirode i mnogi ljudi žele uživo vidjeti ove veličanstvene životinje. Naravno, sasvim je drugačije ako to doživimo na organiziranim turama nego u bezazlenoj šetnji šumom. Ako se to ipak dogodi, znate li kamo trebate ići?" Ako želimo izbjeći medvjeda, moramo biti dovoljno glasni da ga ne iznenadimo. Posjet u šumi ne smije biti previše tih, obratite pažnju na sebe posebno u prolazu kroz gusto raslinje i na neprozirnom području. Ako vidite medvjeda, nemojte mu prilaziti niti ga uznemiravati (na primjer, bacanjem kamenja), ili se približavati brlogu. Nikada nemojte hraniti ili prilaziti medvjedu, čak i ako izgleda prijateljski i znatiželjno. kada hrani se lešinom životinje ili klaoničkim otpadom", savjetuju kocevsko.si.

Posebno upozorenje ovdje vrijedi za vlasnike pasa: pas mora biti na uzici! Jer ako pas provocira medvjeda, pas će dotrčati direktno do vas i dovesti medvjeda, a to nitko ne želi. Na spomenutoj web stranici napisali su i kako je najvažnije ostati miran i procijeniti situaciju tijekom susreta (lakše reći nego učiniti, zar ne?) prostora da nastavite svojim putem.

Nikad ne bježite! Ako vam se medvjed približava i još vas nije primijetio, upozorite se mirnim glasom i polako se odmaknite. Ako se nađete u neposrednoj blizini medvjeda (čak i ako je medvjed s mladuncima): ostanite, budite mirni i polako se odmaknite u smjeru iz kojeg ste došli. Krećite se polako, bez brzih pokreta i bez vike", dodali su.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.