Fajrunt u Rusiji... I posljednji gasi svjetlo na ruskom tržištu automobila

Prodajom obje ruske tvornice za 110 eura ruskom tajkunu Andreju Pavloviču Hyundai odlazi kao posljednji 'neprijateljski' proizvođač automobila.

Hyundai je potpisao ugovor o prodaji svoje dvije ruske tvornice, postavši posljednji svjetski proizvođač automobila koji je napustio rusko tržište.

Fajrunt u Rusiji... I posljednji gasi svjetlo na ruskom tržištu automobila Hyundai Press
30. 1. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

Južnokorejski automobilski div Hyundai potpisao je ugovor o prodaji svoje dvije ruske tvornice, postavši posljednji svjetski proizvođač automobila koji je napustio rusko tržište otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prošle veljače. Većina proizvođača automobila koji su napustili Rusiju bili su prisiljeni napustiti svoje proizvodne pogone za simboličnu cijenu, što je rezultiralo milijunskim gubicima.

Hyundai nije iznimka - svoje dvije tvornice prodali su za 10.000 rubalja, što je dobrih 110 eura...

...dok gubitak premašuje 200 milijuna eura. Kupac je ruska tvrtka zapadnog imena Art-Finance, koja je prije nekoliko dana dobila odobrenje ruske vlade i Federalne antimonopolske službe za kupnju.Art-Finance je potvrdio da su sredstva od Hyundaija, tj. o dvije proizvodne lokacije na području St. Petersburga, postali su dio njihove AGR grupe. Jedna od tvornica pripadala je General Motorsu prije Hyundaijeve kupnje 2020. godine, a obje imaju ukupni godišnji kapacitet od oko 300.000 vozila.

Tvrtka Art-Finance u vlasništvu je biznismena Andreja Pavloviča koji je kupio i rusku tvornicu Volkswagen grupe koja je preimenovan u AGR Automotive. Još prije prodaje Hyundai je najavio da namjerava nastaviti s postprodajnim uslugama za postojeća vozila, uzimajući u obzir lokalne uvjete u Rusiji.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.