Europa sa slovenskim sustavima uspješno lansirala raketu u svemir (sastavni dio su i mjerni sustavi slovenske tvrtke)

Jedna europska raketa ponijela je i uspješno poslala nekoliko satelita u svemir. Za lansiranje zaslužni i naši susjedi!

Europa sa slovenskim sustavima uspješno lansirala raketu u svemir (sastavni dio su i mjerni sustavi slovenske tvrtke) X/European Space Agency
10. 7. 2024

Europska raketa Ariane 6, za koju je trboveljska tvrtka Dewesoft osigurala mjerne sustave, u utorak je prvi put poletjela u svemir s lansirnog mjesta u Francuskoj Gvajani. Lansirna raketa uspješno je rasporedila satelite, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). Od završetka ekspedicije dogodila se manja komplikacija koja ne prijeti idućoj ekspediciji.

Ariane 6 uspješno je završila polijetanje, lansiranje u orbitu i postavljanje satelita, objavila je Esa. "Europa je ušla u novu eru svemirskih letova, koja će nas odvesti u svemir i omogućiti nam da ostvarimo naše ambicije na svjetskoj sceni", napisala je agencija na mreži X. Raketa je postavila devet satelita na visini od 580 kilometara sljedeća ekspedicija zakazana je za prosinac. Na kraju ekspedicije, kada se predviđalo da će gornji stupanj rakete izgorjeti na povratku na Zemlju, dogodila se komplikacija. rekao je šef proizvođača raketa ArianeGroup Martin Sion. To znači da povratne kapsule na brodu nisu otpuštene. Gornji stupanj rakete stoga ostaje u svemiru s pričvršćenim kapsulama. Sve ostalo je išlo po planu, dodao je Sion, sljedeća ekspedicija zakazana je za prosinac. U 2025. godini raketa bi trebala napraviti još šest letova, a 2026. godine osam letova.
 

Slovenski mjerni sustavi ugrađeni u raketu

Lansiranje Ariane 6 pokušaj je ESA-e da se nakon godina zaostatka uspješnije nosi s globalnom konkurencijom na području svemirskih tehnologija, posebice u prijenosu satelita u svemir. Razvoj je koštao oko 4,5 milijardi eura. Svoje mjerne sustave, koji omogućuju prikupljanje podataka u najzahtjevnijim uvjetima, osigurala je trboveljska tvrtka Dewesoft. Prvi pokušaj lansiranja bio je planiran za 2020. godinu, no raketa Ariane 6 ostala je na zemlji zbog pandemije covida-19 i ponovljenih tehničkih. probleme, koje je Europa lišila samostalnog slanja težih tereta u svemir. Ariane 6 nasljednica je rakete Ariane 5 koja je u srpnju prošle godine posljednji put nakon 27 godina poletjela u svemir i donijela dva satelita.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.