SpaceX je lansirao rekordan broj satelita istovremeno

U svemir su poslana 143 satelita, uključujući 10 uređaja globalnog komunikacijskog sustava Starlink.

SpaceX je lansirao rekordan broj satelita istovremeno Unsplash
25. 1. 2021

U nedjelju je SpaceX uspješno lansirao rekordnih 143 satelita u svemir s jednom raketom nosačem u sklopu programa Transporter-1.

Govorimo o nekoliko desetaka mikrosatelita i nanosatelita, uključujući 10 uređaja globalnog sustava Starlink, dizajniranih za pružanje širokopojasnog pristupa Internetu na mjestima na kojima je nepouzdan, skup ili potpuno nepristupačan.

SpaceX je na Twitteru objavio da će obitelj satelita Starlink biti prvi put lansirana u polarnu orbitu okomitu na Zemljin ekvator.

Tvrtka je također primijetila da tehnologija zajedničkog lansiranja proširuje mogućnosti malih satelitskih operatora da svoja vozila stave u orbitu.

Za lansiranje s rta Canaveral na Floridi korištena je raketa Falcon 9 koju je razvio SpaceX. Ovo je bio drugi pokušaj lansiranja. Prva je bila na rasporedu u subotu, ali je start otkazan zbog vremenskih prilika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.