Započeo je spektakularan reli Dakar 2023. Najbolji slomili zube u prvoj etapi

FOTO GALERIJA: Španjolskoj legendi Carlosu Sainzu pukla je guma sredinom današnje etape, ali je ipak uspio proći kroz cilj s najboljim vremenom.

Sutra etapa na Arapskom poluotoku prema gradu Al-'Ula od 588 kilometara (s specijalkom od 430 kilometara), a Sebastian Loeb lovi zaostatak od 23 sek za El Matadorom.
 

Započeo je spektakularan reli Dakar 2023. Najbolji slomili zube u prvoj etapi A.S.O.
1. 1. 2023

Foto: ASO

Carlosu Sainzu El Matadoru, kako je nadimak jednog od najstarijih trkača na utrci, nedugo nakon starta prvog ovogodišnjeg pravog testa stradala je guma, ali ju je relativno brzo uspio zamijeniti (srećom, doživio je sudar samo na jednoj guma), pa samim time do kraja etape vozio znatno opreznije – ali nikako sporije. Dionicu dugu 367 kilometara na kojoj se mjeri vrijeme (cijela je etapa bila 601 kilometar) prošao je za 3:20:21, za 23 sekunde nadmašivši Sebastiena Loeba koji također cilja na prva mjesta. ove godine.

Zanimljivi su rezultati nakon današnje etape među vozačima. Oba navedena trkača bila su klasa za sebe, jer je Al Rajhi na trećem mjestu zaostao gotovo dvije minute za Sainzom, dok je četvrto mjesto zauzeo Francuz Guerlain Chicherit, koji inače ne spada u uži krug favorita. Al-Attiyah je, pak, zauzeo tek sedmo mjesto (+07:19), a preostale trkaće Audije su bile u neznatnom zaostatku. Monseur Dakar, Stephan Peterhansel zauzeo je deseto mjesto, pobjednik prologa, a Mathias Ekstrom je bio tek 15. sa zaostatkom manjim od 16 minuta.S druge strane motociklista klasa za sebe danas je bio Hondin trkač Ricky Brabec . Jedan od favorita za konačnu pobjedu pobijedio je konkurenciju čak 44 sekunde, a iza njega su bili Argentinac Kevin Benavides i još jedan Amerikanac Mason Klein. Brabec je etapu prošao za 3:32:20, što je dobrih 11 minuta više nego među Sainzovim vozačima. Inače, među motociklistima već je odstupio jedan od favorita za pobjedu Sam Sunderland.

Oba Slovenca danas nisu pokazali posebno dobre nastupe u utrci, odnosno njihovi rezultati su u skladu s očekivanjima. Toni Mulec ciljem je prošao sa zaostatkom od 32 minute i 28 sekundi i zauzeo 35. mjesto (ukupno 34.), dok je Simon Marčič zaostao sat i devet minuta za najboljima u ukupnom plasmanu (uključujući i minutu kazne produžetka) i tako je u generalnom plasmanu 71., a u specijalnom plasmanu Originalsa 10.

Nakon jučerašnjeg prologa i današnje utrke, regati se sutra opraštaju od Sea Campa i kreću u unutrašnjost Arapskog poluotoka prema gradu Al-'Ula . Etapa od 588 kilometara (s specijalkom od 430 kilometara) puna je zatvorenih dionica i vožnje kroz kanjone. Oni će trkačima ponuditi spektakularne poglede, ali neće imati presudnu ulogu. Najbolji će se boriti za etapnu pobjedu i dragocjene sekunde u drugom dijelu etape, obilježenom dinama prije dolaska na cilj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.