Carlos Sainz završio nakon prevrtanja u bolnici, Sebastian Loeb pobijedio, no prvoplasirani u ukupnom poretku Moraes bježi mu 21 minutu

Dakar 2023., deveta etapa: El Matador završio u bolnici, Slovenac Toni Mulec izniman šesti!

Carlos Sainz završio nakon prevrtanja u bolnici, Sebastian Loeb pobijedio, no prvoplasirani  u ukupnom poretku Moraes bježi mu 21 minutu A.S.O.
10. 1. 2023

Napisao: Jure Šuica

Nakon dana odmora danas je u Kaaru nastavljen reli Dakar. Pred trkačima je bila jedna od kraćih etapa, morali su prijeći 'samo' 686 kilometara, a specijalka na putu od Riyadha do Haradha bila je duga 358 kilometara. No, očito predugo, barem za neke od glavnih favorita, koji su već u prvom dijelu utrke imali problema. Prije svega mislim na nesretnog Španjolca Carlosa Sainza.

El Matador vjerojatno će ovu utrku htjeti čim prije zaboraviti. Nakon tehničkih problema i nezgode prije nekoliko dana, želja za dobrim plasmanom danas je bila prejaka, pa je doživio još jednu nezgodu. Usred specijala, prilikom preskakanja dine, prevrnuo se prednjim dijelom i stao u mjestu. Dok je čekao pomoć, bolovi u leđima bili su mu jaki, zbog čega je odlučio odustati i pričekati helikopter koji ga je odvezao u bolnicu na promatranje.

Audijevu čast, koliko je preostalo, sada će spašavati Mattias Ekstrom koji je danas bio četvrti, a ukupno je 27. Današnji napad Sebastiana Loeba bio je beskompromisan te je etapnu pobjedu odnio unatoč vremenskom plusu od dvije minute i deset.

Loeb je današnjim rezultatom malo smanjio zaostatak za Moraesom koji iznosi dobrih 21 minutu. Protiv potonjeg Loeb je danas dobio deset i pol minuta prednosti, a Al-Attiyah je također kroz cilj prošao minutu i pol ispred Moraesa, koji tako ostaje čvrsto usidren na prvom mjestu ukupnog poretka.

Iznenađenje među motociklistima dolazi iz Slovenije

Za to se danas pobrinuo slovenski trkač Toni Mulec. Osvojio je izvrsno šesto mjesto ukupno i prvo mjesto u svojoj klasi. Ujedno je bio i najbolji te jedini rookie utrke koji je uspio ući među prvih deset na današnjoj etapi, u kojoj je slavio Luciano Benavides ispred Tobyja Pricea i Skylera Howesa.

Mulcinovo šesto mjesto nije najbolji slovenski plasman među motociklistima na Dakaru, jer je Miran Stanovnik  bio na drugom mjestu, ali u vrijeme kada je na Dakaru bilo puno manje profesionalnih trkača, ali i tvorničkih timova. Oba su rezultata stoga hvale vrijedna postignuća, ali su ipak više-manje neusporediva iz raznih razloga. Činjenica je da je Mulec, sada ukupno 26. i deveti u poretku Rallyja 2, današnjim rezultatom pokazao da do kraja utrke može puno više.

Današnja utrka donijela je promjenu i na prvom mjestu u ukupnom poretku motociklista. Ponovno je lider Skyler Howes, koji je već vodio na početku ovogodišnje utrke, ali ima samo tri sekunde prednosti ispred Tobyja Pricea. Treći je Kevin Benavides sa pet minuta zaostatka, a četvrti Adrien van Beveren. No, Francuz zaostaje već 15 minuta i 40 sekundi, pa će do kraja utrke morati još malo 'otvoriti gas' za viši plasman., duge samo 114 kilometara. Zahvaljujući njoj, trkači će ući u pješčani dio 'Prazne četvrti', zbog čega ponovno možemo očekivati ​​žestok tempo u borbi s vremenom.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.