Na stazi "Vlak smrti" Hamilton je nastavio redati rekorde, od jučer je No.1 po broju pobjeda u Velikom cirkusu

Pobjedom u portugalskoj utrci Formuli 1 Hamilton je došao do 92. podija s pozicijom No. 1. Hamilton je tako pretekao Michaela Schumachera, 91 pobjeda i postao najuspješnijim pilotom u povijesti Velikog cirkusa po broju pobjeda. Pobjednik ovogodišnje, dvanaeste utrke sezone Formule 1 u Portimau, je Lewis Hamilton. Drugi je bio Valtteri Bottas (oba Mercedes), a treći Max Verstappen (Red Bull).

Na stazi "Vlak smrti" Hamilton je nastavio redati rekorde, od jučer je No.1 po broju pobjeda u Velikom cirkusu Daimler
26. 10. 2020

Staza u Portimau, koja je prvi put bila domaćin utrke Formule 1, pokazala je zube trkačima. Sklizak i izuzetno "aktivan" asfalt natjerao je mnoge trkače na pogreške, a vrijeme je dodalo svoje. No, ništa nije izbacilo Lewisa Hamiltona sa staze. Završio je nakon 66 krugova kao prvi,  s prednošću od 25 ​​sekundi  nad Bottasom.

- “Ludo, nikad nisam mislio da ću ikad moći osvojiti toliko pobjeda i biti ispred Michaela Schumachera. Ostao sam bez riječi. Utrka je bila vrlo teška i zahtijevala je puno pažnje i fizičkog napora ", rekao je Hamilton nakon dolaska na cilj. I stvarno, prvi krugovi bili su mu vrlo stresni, jer je padala lagana kiša, a Britanac je bio puno oprezniji od nekih suparnika. Ali kad se staza osušila, nakon nekoliko krugova, uspio je nagaziti i pročitati lijepu lekciju Bottasu i ostalima.

Povrh svega, odvozio je najbrži krug na utrci. Proslavio je i pravi trkački "hat trick". Utrku je započeo s najboljeg startnog mjesta, pobijedio je i osvojio dodatni bod za najbrži krug. Unatoč činjenici da je pred kraj utrke imao grč u nozi.

- "Bilo je prilično teško, a opterećenja na ovoj stazi, koja je poput svojevrsnog vlaka smrti, bila su velika. Znao sam da će fizička spremnost predstavljati problem, pa sam morao nekoliko puta ispuštati benzin tijekom utrke u startno-ciljnoj ravnini kako bi mi se desna noga mogla odmoriti ", dodao je Hamilton. Valtteri Bottas samo je odmahnuo glavom s 25 sekundi zaostatka.

“Ne znam što je pošlo po zlu, početak je bio dobar, a zatim su gume potpuno popustile. Inače, želio sam najmekše na stajalištu, ali dobio sam najtežu verziju. Pa, s najmekšim bih teško došao do cilja. U svakom slučaju, ne bi imali puno utjecaja na ishod. "

Max Verstappen na trećem mjestu, također je bio pomalo filozofski nastrojen nakon utrke. Nizozemac je rekao da je bila neka prilika odmah na startu kad se spetljao s Perezom, a nakon toga Mercedes je jednostavno bio prebrz: "Ponovno sam vozio utrku, Mercedes je bio predaleko ispred, a ni ostali iza mene nisu mi prijetili. Završio sam treći i ovo je poredak koji su na ovaj način zaslužili. "

Nismo vidjeli puno akcije na samom vrhu, a među progoniteljima je bilo više pretjecanja, a nije nedostajalo ni sudara, kao ni kazni koje su trkači izricali za prečestu vožnju izvan dopuštenih područja uz stazu. A ako je kiša zaprijetila cijeloj utrci i palo samo nekoliko kapi, stvarno je prosulo odmah nakon utrke. Srećom i na olakšanje svih trkača.

Portimao, koji je tako postao 73. staza u povijesti Formule 1 koja je bila domaćin utrke, i 28 različitih na kojima je Hamilton pobijedio. Britanac je također rekorder na ovom polju i ostaje jedini trkač koji je odvozio sve do sada planirane krugove ove sezone.

Sljedeća utrka na rasporedu je za tjedan dana u Imoli, kada će na rasporedu biti VN Emilije-Romanje.

Tekst: Andraž Zupančič

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.