Kakav samo fijasko Lewis Hamiltona i kakva lekcije iz škole dobre vožnje Max Verstappena

 
Formula 1: Verstappen i Leclerc dvobojom u posljednjim rundama još jednom ponudili pravi triler! Nizozemac se ovog puta nije dao iznenaditi, no zato je poražavajući bio Lewis Hamilton, tek 10.

VIDEO: KAKAV SAMO KRŠ I LOM Mick Schumachera

Pobjednik druge utrke ovogodišnje sezone Formule 1 u Saudijskoj Arabiji je Max Verstappen (Red Bull). S Charlesom Leclercom (Ferrari) ponovili su napete događaje iz prethodne utrke u Bahrainu i borili se za najviše postolje do posljednjeg kruga. Treće mjesto također je pripalo drugom Ferrarijevom trkaču Carlosu Sainzu. Jednu od najvećih šamara posljednjih godina, međutim, doživio je Lewis Hamilton s desetim mjestom.

Kakav samo fijasko Lewis Hamiltona i kakva lekcije iz škole dobre vožnje Max Verstappena Red Bull
29. 3. 2022

Cijela utrka protekla je u nešto drugačijoj atmosferi nego što smo očekivali, budući da gradska staza u Jeddahu ne dopušta greške, a osim toga utrka je dugo visjela o tankoj niti. Trkači su bili spremni odustati od utrke zbog terorističkog napada u petak na skladište nafte, udaljeno 15-ak kilometara od staze. No, svatko tko malo prati ovaj sport zna da je gotovo nemoguće otkazati utrku Formule 1. Jer u prošlosti trkači nikada nisu umirali na samoj stazi, već uvijek u bolnici. U protivnom bi vlasti morale zatvoriti stazu i otkazati utrku, što je gotovo nezamislivo u igri od milijardi dolara.
 

No, s obzirom na sve događaje, utrka je tada poslužila kao nova poslastica i dokazala da nova pravila jasno funkcioniraju i da se natjecatelji sada mogu još jače boriti za svako mjesto u cilju. A to vrijedi i za pobjedu, jer su Verstappen i Leclerc dvobojom u posljednjim rundama još jednom ponudili pravi triler. No, Verstappnov je trkaći automobil izdržao ovu rutu i bio dovoljno brz u ključnom dijelu kruga da ga Leclerc više nije mogao prestići.Uspješno napad, ali to je, naravno, druga priča. Nakon utrke obojica vozača su čestitala i pohvalila jedan drugome i njihov oštar, ali pošten dvoboj. Nešto što nismo vidjeli prošle sezone. Novi igrači, novo ponašanje, iako znamo da što je vruća situacija na stazi, manje je pristojnosti. Pa pričekajmo i vidimo kako će se razvijati njihovo međusobno “poštovanje”.

Staza, gdje su betonske ograde tako prokleto blizu, ne dopušta greške, ponovno je to na svojoj koži isprobao Mick Schumacher. Svojim brzim Haasom dobro je razbio u zid, usporavanje pri udaru bilo je čak 33g, a od auta nije puno ostalo. Zbog toga i, naravno, zbog udarca, odgovorni su zabranili Schumacheru sudjelovanje u utrci.

Nijemac ju je, nekim čudom i srećom, odnio potpuno neozlijeđenu, ali je ova nesreća ponovno podigla prašinu među trkačima, koji su stazu ponovno označili kao opasnu, no dio krivnje za ovu nesreću snose i nova pravila. “Prošle godine ovaj rubnik nije bio problematičan, ove godine je dosta trkača jedva izbjeglo nesreću. Bio sam širok oko 20 centimetara, ali prošle godine su automobili sa stražnjim pogonom bili postavljeni puno više i nisu sletjeli na rub pločnika tako brzo kao ovogodišnji, koji je puno niži”, rekao je Schumacher.
 

A budući da svaka utrka ima pobjednika, mora imati i poraženog. Ostavimo po strani činjenicu da je momčad Haasa ponovno uspjela osvojiti bodove, da je Bottasu tehnička greška na bodu spriječila da dođe do novih bodova. Ne, najveći gubitnik utrke je Lewis Hamilton. Čast srebrnog Mercedesa obranio je George Russell s petim mjestom, a Hamilton se neće zadovoljiti desetim u 2017., ali tada zbog nesreće), a utrka je ponovno pokazala nemoć Srebrnih, koji su sada najmanje jednu sekundu iza vođe. Sve u svemu, to je svojom izjavom začinio i sam Hamilton. Kad mu je njegov inženjer Peter Bono rekao da je završio utrku na desetom mjestu i osvojio jedan bod, Hamilton je odgovorio: “Da li se bodovi dodjeljuju za deseto mjesto?” Da, Hamilton je sada na potpuno novom terenu iu novim okolnostima.
 

Za dva tjedna slijedi Velika nagrada Australije, a sezona F1 2022. nastavlja se u Melbourneu.

F1
VELIKA NAGRADA SAUDIJSKE ARABIJE

 1. Max Verstappen (Nizozemska, Red Bull) 1:24:19.293 sat
 2. Charles Leclerc (Monaco, Ferrari) 0.549 s
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 8.097
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 10.800
 5. George Russell (brit, Mercedes) 32.732
 6. Esteban Ocon (francia, Alpine) 56.017
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 56.124
 8. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:02.946 min
 9. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:04.308 p h.
 10. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:13.948 p h.
lNAJBRŽI KRUG: 1:31.634, Leclerc (48.)

Poredak Svjetskog kupa nakon 2. utrke: natjecatelji
 

1.  Leclerc                           45 bodova
2. Sainz                               33
3. Verstappen                    25
4. Russell                            22
5. Hamilton                        16
6. Ocon                               14
7. Pérez                               12
8. Magnussen                    12
9. Valtteri Bottas                 8
10. Norris                             6
11. Cunoda Juki                   4
12. Gasly                               4
13.  Fernando Alonso         2
14. Csou Kuan-jü                 1

MOMČADI

Ferrari                                   78 BODOVA
Mercedes                              38
Red Bull                                 37
Alpine                                    16
Haas                                       12
Alfa Romeo                            9
Alpha Tauri                            8
McLaren                                 6

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.