Uživancija na Hvaru, uz sve poznato valja istražit i Medvida i Medvjedicu, plavac koji je dobio ime po sredozemnoj medvjedici koja je živjela u blizini

30 prekrasnih slika s najatraktivnijeg otoka na svijetu 2018. Kraj mora je prelijepo, no sve je više izazovnih stancija usred otoka, na njegovim brdima i proplancima gdje uspijeva poseban plavac koji je ime dobio po sredozemnoj medvjedici. Vino je dobilo ime po sredozemnoj medvjedici, koja je do 1963. godine živjela u morskoj spilji, neposredno ispod vinograda

Uživancija na Hvaru, uz sve poznato valja istražit i Medvida i Medvjedicu, plavac koji je dobio ime po sredozemnoj medvjedici koja je živjela u blizini Dean Dubokovič
25. 9. 2020

Napisali: Borut Omrzel i Borut Černelić

Snimio: Dean Duboković

I ovog ljeta u gradu Hvaru vladaju takve gužve da se često hoda u beskonačnim kolonama. Stoga je možda bolje da potražite smještaj u 26 kilometara, ili manje od pol sata vožnje, udaljenoj Jelsi. Tamo je puno mirnije. No i ovdje su se organizirano počeli baviti turizmom 1868. godine, osnivanjem Higijenskog društva Hvar pod vodstvom biskupa Juraja II. Dubokovića iz plemićke pitovsko-jelšanske obitelji Duboković. Koliko je to prezime važno za ovaj kraj, uvjerit ćete se na svakom koraku u Jelsi kad vas ogromne topole, borovi i palme, bagremi i oleandri, lovori i drugo mediteransko raslinje, privuku u park, uređen godine 1870., na naplavljenom području. Park spada među najljepše parkove Dalmacije. U njemu je smješten spomenik kapetanu Niku Dubokoviću (1835.–1912.), pradjedu našeg fotografa Deana. Jelšani su Niku podigli spomenik 1923. godine, zahvalivši mu tako i za to što je uredio cijelu obalu. Ne možemo zaobići još jednog Dubokovića - Iva, profesora marketinga, koji predaje u Zagrebu, a kao izniman butilni vinar živi i radi u Jelsi, gdje se bavi vinarstvom u 75 godina staroj obiteljskoj kući svog djeda. U konobu koja je ukopana u zemlju, donosi slatko grožđe iz starih vinograda, koji leže na vrhunskim sunčanim južnim padinama središnjeg dijela otoka Hvara.
Plavac na Hvaru je najbolji
Posebna pozicija je tzv. Medvid bod, gdje bere grožđe za svoja dva plavca Medvid i Medvjedica. Poseban je po tome što je Ivo, nakon završetka studija, tržištu vina najprije ponudio baš Medvid, hrvatski plavac, koji je po mnogima jedan od najboljih ako ne i najbolji te sorte. Vino je dobilo ime po sredozemnoj medvjedici, koja je do 1963. godine živjela u morskoj spilji, neposredno ispod vinograda. I ostala vina iz ovog malog podruma s 15.000 do 20.000 litara godišnje, nose izvorna imena (Moja M, Moja B, Moj Otok, N11 rose, Laganini, 2718 sati sunca u boci, Prije 6009. godina, kao i desertna vina Prvi poljubac i Don Petar). Svako od tih vina ima svoju priču, ali to će vam ispričati sam Ivo. No, prije uživanja u njegovim kvalitetnim vinima, moramo vas najprije smjestiti jer kasnije, možda, nećete naći put do svoje ljetne rezidencije.
Start je za vas izabrao dvije Drinkovićeve vile (www.drinkovicvillas.com).
Najprije ćemo vam predstaviti palaču Vertigo Palača u samoj staroj jezgri Jelse. Ona je iznimna upravo za ljetni odmor, ali i za zabavu jer u svojih 600 četvornih metara može primiti četrnaest gostiju.
>vinova loza iz 4. st. pr. krista
U prizemlju starovjekovne zgrade možete coprati u moderno opremljenoj kuhinji i posluživati hranu na velikom stolu u raskošnom dnevnom prostoru iz kojeg se kroz prekrasna staklena vrata dolazi do saune i unutarnjeg bazena. U 200 četvornih metara velikom vrtu i terasi s plinskim roštiljem možete uživati u potpunoj intimi prostora unutar kamenih zidina, a možete i pripremiti pravu zabavu na otvorenom, za što je pripremljen i odličan audio sustav. U vrtu je 15 metara dug i 2,4 metra širok bazen i za hlađenje vrućih glava, ali i za plivanje.
U Vertigo Palači sigurno nećete biti žedni, pa vinar Ivo je udaljen tek 650 metara! Drugi ponuđač izabrane kapljice, legendarni Andro Tomić i njegov vinski butik su na 800 metara. Sigurni smo da nećete kušati samo Ivova vina, jer i Andro je velika hvarska i hrvatska legenda. On se najprije usavršavao na fakultetima, institutima i vinskim podrumima Francuske i drugih zemalja, da bi se potom vratio na svoj sunčani otok, na koji su stari Grci donijeli vinovu lozu (zasadivši je već u 4. stoljeću prije Krista, u plodno Starogradsko polje), nastavljajući tako obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. S danas već legendarnim vinima, kao što je 1991, dokazao je, da se sorta plavac mali može uspješno nositi sa svjetski priznatim sortama, čime je, kažu ljudi, pokrenuo renesansu hrvatskog vinarstva. Danas Tomić puni od 130.000 do 150.000 boca godišnje, a uzgaja, prije svega, autohtone sorte, stalno usavršavajući proizvodnju crnih i bijelih vina te roséa, uvođenjem i primjenom modernih tehnologija. Uz vina Beleca, Pošip, Opolo nobile, Plavac, Plavac mali, Caplar, Veliki plavac mali i Sv. Klement, posebno se ponose desertnim vinima prošek Hektorovich i prošek Moro.
Naravno, ne može se samo piti…. Ali u Jelsi vam, ruku na srce, ne možemo preporučiti neki vrhunski restoran (možda i postoji, oprostite), no možemo sa 100-postotnom sigurnošću preporučiti burger bar Flying Pig, koji se nalazi uz samo more, udaljen tek koju minutu hoda od vaše Vertigo Palače. Prije dvije godine je bar otvorila mlada trojka Grabić (na fotografiji su, na žalost, samo poduzetna braća, a nedostaje šarmantna suosnivačica Maja B. Grabić) stvorivši iz njega jedan od najomiljenijih lokala na cijelom otoku Hvaru (proljetos su u Zagrebu otvorili bistro Beštija). Ovdje ćete se okrijepiti burgerima, krilcima, natrganom svinjetinom i sporo pečenim rebrima te silno ukusnim krumpirićima s timijanom i parmezanom. Žeđ možete ugasiti odličnim hrvatskim craft pivama. Atmosfera uz more je opuštena, posluga brza, sve je domaće - hrvatsko, a cijene su tako povoljne da možda nećete kuhati u palači...
>GOST JE BIO I BONO VOX
Ako, pak, poželite pravu morsku spizu i uz to guštati u vrhunskim vinima, morat ćete sjesti u auto i odvesti se na drugu stranu otoka, u 15 kilometara udaljenu Svetu Nedilju, gdje je Zlatan Plenković zasnovao svoje vinsko kraljevstvo. Legendarni vinar je, na žalost, prije dvije godine napustio ovaj svijet ali ne brinite, njegovu iznimnu priču pod imenom Zlatan otok, odvažno su nastavili sinovi Nikola i Marin. Od 17 bijelih, crnih i rosé vina, preporučujemo legendarni Zlatan plavac. U hrani možete uživati u restoranu Plenkovićevih Bilo Idro, koji se nalazi uz samo more u istoimenoj marini. Ovamo možete i doploviti. Mi smo kod njih, uz ostale morske delicije, kušali sasvim svježu tunu pečenu na žaru, koja je bila tako slasna, da nam i danas cure sline. Tako smo vam otkrili jedan zaista dobar restoran, a još četiri se nalaze na Palmižani, u bajkovitoj uvali Vinogradišće. Iz Jelse, dakle, morate automobilom do grada Hvara, gdje će vas možda privući posjeta mondenom baru Carpe Diem, nakon čega će vas gliserom odvesti do uvale. A tamo, o, sladostrasti užitka, koliko delicija! Bez svake sumnje i straha vas možemo odvesti u tri restorana, jer u onom četvrtom, Zori, nismo jeli. tko zna što bi kazali o njima da smo imali još koji dan više pred sobom. Ako vas mame tanjuri nalik slikarskim platnima, navratite do Hrvoja Zirojevića, jednog od najpoznatijih hrvatskih chefova, inače alfe i omege restorana Laganini na Palmižani. Spomenimo da predaje gastronomiju na splitskoj Visokoj školi Aspira i na opatijskom Fakultetu za management turizma i ugostiteljstva te da je njegovo umijeće prepoznao i veliki Daniel Boulud koji ga je ove godine (uz chefa Rudolfa Štefana iz šibenskog Pelegrinija) pozvao, da sudjeluje na dobrotvornoj večeri organizacije Citymeals on Wheels u Rockefeller Center Plazi. Prije dvije godine je njegov lokal na Palmižani posjetio i Bono Vox s, koji je bio toliko oduševljen pripremljenim delicijama, da je osobno pohvalio chefa i njihovu zajedničku fotografiju objavio na svojoj FB-stranici. Mi smo se, baš kao Bono Laganinijem, oduševili dvama vrhunskim restoranima obitelji Meneghello, nekoliko stotina metara od Laganinija. Legendarna dinastija Meneghello, zaslužna za to što je Palmižana danas takav raj, zaslužuje duboki naklon svih na Paklinskim otocima, cijelom Hvaru i Hrvatskoj.
Restorani Meneghello i Toto’s spadaju među unikatne i prisne gurmanske destinacije Dalmacije, s ponudom najboljih, a opet jednostavnih i originalnih, potpuno svježih morskih delicija. Ipak, najboljim hedonističkim izborom, proglašavamo Hvarske dvore sv. Jurja, drugu Drinkovićevu vilu. S Hvarskim dvorima sv. Jurja bi, zapravo, morali početi, ali kako, kad se može desiti da opijeni njihovom ljepotom i morem tišine, uz opojne mirise lavande i ružmarina, možda niti ne poželite sići do mora (do Jelse je desetak, a do Plenkovića 14,5 km). To je, naime, stari autentični, obnovljeni dalmatinski posjed koji se na vrhu otoka Hvar rasprostire na 30 tisuća četvornih metara. Od mora je udaljen 500 metara zračne linije s fenomenalnim pogledom. U dvorištu ograđenom kamenim zidom, možete koristiti komin s krušnom peći i veliki stol, vanjsku terasu za odmor s velikim bazenom i tenis igralište. Ovdje može boraviti do 14 osoba u glavnoj kući i u još dvije odvojene kućice udaljene tek nekoliko metara. Sve je tako romantično, da možda i nećete htjeti natrag kući na kontinent.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.