Dalmatinac za kojim luduju Slovenci - poput Dioklecijana osvojio ih je. Podario im je dalmatinskui bocu ulja ili vina, što uvijek dolazi s odličnom pričom, a osmijeh s pršutom

VIDEO: Od Splita do Ljubljane: Dalmatinac Jakov Orlić donio sunce u glavni grad Slovenije

Na Facebooku i Instagramu fetivi Dalmoš predstavljava Slovencima nove delicije bez koji oni naprosto ne mogu!

Da ljeto nikad ne stane u Sloveniji potrudio je majstor od kužine koji će tijekom cijele godine svojim delicijama podsjećati na ljeto kojeg naši susjedi najčešće provode baš u Hrvatskoj.

„Ono što me najviše impresionira kod dalmatinske kuhinje jest njezina jednostavnost: malo sastojaka, a puno karaktera. Lako i opušteno – i u pripremi i u uživanju“.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIOKLECIJAN Olive Oil & Dalma (@dioklecijan_olive_oil)

Dalmatinac za kojim luduju Slovenci - poput Dioklecijana osvojio ih je. Podario im je dalmatinskui bocu ulja ili vina, što uvijek dolazi s odličnom pričom, a osmijeh s pršutom Aleksandra Saša Prelesnik
26. 8. 2025

Napisala: Marijana Podhraški

Snimila: Aleksandra Saša Prelesnik

Za Slovence Dalmacija nikada nije bila samo more, okuse i uspomene na njega čuvamo dugo nakon povratka s odmora. Njena duša skrivena je u ulju, vinu i pršutu – onom jednostavnom, a savršenom. I ta duša živi u trgovini Dalma na ljubljanskoj tržnici Koseze čak i nakon što jadranska obala utihne u jesenskom miru.

Dalma nije samo butik, već mali, ali vrlo autentičan komadić Dalmacije u Ljubljani. Među njegovim policama kriju se priče maslinara, vinogradara i majstora pršuta, svaki proizvod je odabran okom koje može razlikovati dobro od prosječnog.

Iza izbora autentičnih dalmatinskih proizvoda u trgovini stoji Jakov Orlić iz Splita, čovjek s iskustvom i znanjem o najboljem što Dalmacija nudi. Za njega hrana nikada nije samo hrana, već počast i poziv na užitak. Naš posjet Dalmi također je bio autentično i nezaboravno iskustvo. Dok smo ručno rezali dalmatinski pršut i ispijali čašu domaćeg vina, osjetili smo dobro raspoloženje i karakterističnu toplinu koju ovaj najsunčaniji dio Hrvatske donosi na stol.

 
Kako birate proizvode koje nudite slovenskim kupcima? Što vam je najvažnije?

Rođen sam u Splitu i odrastao u osamdesetima, vremenu koje je za nas s juga bilo jedno od najljepših i najplemenitijih razdoblja. Tada sam razvio osjećaj za ljepotu, jednostavnost i kvalitetu. U Dalmi biramo samo ono što bih ponio kući – proizvode malih, provjerenih proizvođača koji poštuju tradiciju, rade s ljubavlju i posebnu pozornost posvećuju kvaliteti. Ako nešto ne bih stavio na svoj stol, neće biti ni na Dalminim policama.

Koji je najveći izazov s kojim ste se suočili kao vlasnik butik dalmatinske trgovine u Ljubljani?

Najveći izazov bio je unijeti duh Dalmacije u mali prostor, a da se pritom ne izgubi autentičnost. Ovo iskustvo me naučilo strpljenju i podsjetilo me da su ljudi, bez obzira odakle dolaze, vrlo slični – svi cijene iskrenu priču i dobru hranu.

Kako slovenski kupci doživljavaju dalmatinske okuse i kako reagiraju na vašu dalmatinsku energiju?

Slovenci vole dalmatinske okuse – od maslinovog ulja, pršuta i sireva, do ribe, suhih smokava, biljnog čaja i likera. Posebno je lijepo kada se novi kupac vrati i s osmijehom kaže: - "Nisam ovo mogao ni pronaći, ovo je najbolje što sam ikad probao!"

Volim vidjeti da se ljudi u Dalmi osjećaju kao gosti i partneri, a ne samo kupci. U Dalmaciji boca ulja ili vina uvijek dolazi s pričom, a osmijeh s pršutom. Trudim se da svatko tko napusti Dalmu ponese osjećaj da je na trenutak otputovao na jug. I da ih ta toplina prati do sljedećeg posjeta.

 
Posjećujete li ikada osobno producente iz Dalmacije s kojima radite? Imate li neke posebne priče?

Naše "Dioklecijanovo" maslinovo ulje dolazi iz obiteljskog maslinika, gdje sam i sama pomogla u berbi. Poznajem svako stablo i svaki plod. Kad točim ulje za kupca, to nije samo ulje - to su moji korijeni u boci. Postoje mnoge anegdote o stvaranju proizvoda i njihovim stvarateljima, ali ja ih radije dijelim uživo, uz razgovor i razmjenu priča.

 
Koje vas dalmatinsko mjesto ili trenutak neprestano inspirira i pokušavate ga prenijeti u svoju trgovinu?

 
Dalmacija možda nije velika, ali je puna skrivenih dragulja gdje se možete napuniti energijom i povezati s mjestom. To su mirna, autentična mjesta, puna malih trenutaka koji ostaju u vašem srcu čak i nakon što se vratite kući. Upravo tu kombinaciju mira i živosti pokušavam donijeti u Dalmu, kako bi svaki posjet donio dio ovog dalmatinskog duha.

Jeste li u Sloveniji naučili neke nove kulinarske navike ili otkrili okuse koji su vas iznenadili? Možda čak i inspirirali vaš odabir proizvoda?

Iznenadila me popularnost bučinog ulja, koje je potpuno drugačije od maslinovog ulja, ali sam ga već počela koristiti kod kuće. Volim kada se okusi isprepliću. Tko zna, možda će se jednog dana stvoriti zaista posebna dalmatinsko-slovenska kombinacija. 
Kakvi su vam planovi za budućnost? Možda širenje ili uvođenje novih proizvoda u vašu ponudu?

Planiram proširiti ponudu jedinstvenim proizvodima iz različitih kutaka Dalmacije, svaki sa skrivenom pričom i posebnim karakterom. Iako već nudimo degustacije u trgovini, želim ići korak dalje - organizirati ture na različitim lokacijama gdje bi ljudi mogli kušati dalmatinske delicije, družiti se i osjetiti onu pravu dalmatinsku atmosferu koju nosim sa sobom iz svog rodnog grada.

Biste li rekli da ste danas drugačiji Jakov nego što ste bili kada ste došli iz Splita prije mnogo godina?

Nisam. Još više cijenim male stvari, još više pažnje posvećujem jednostavnosti i kvaliteti u svakom proizvodu i svakom trenutku.

 
Želite li još nešto dodati?

Osim osobnog posjeta u Ljubljani, možete pronaći i proizvode Dalme i marke Dioklecijan u našoj trgovini. Na ovaj način, okus Dalmacije dolazi ravno na vaša vrata, gdje god se nalazili. Pratite nas na Facebooku i Instagramu, gdje svaki dan dijelimo trenutke iz trgovine, predstavljamo nove delicije i donosimo djelić juga putem vašeg ekrana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIOKLECIJAN Olive Oil & Dalma (@dioklecijan_olive_oil)

 
Dalma ostaje vjerna tradiciji, a istovremeno koristi moderne alate kako bi se približila svojoj publici. Istovremeno, uvijek nudi nešto novo što čeka da otkrijete.