VIDEO: Adriana, sredozemna medvjedica vratila se na Lastovo i Lastovnjake i izazvala oduševljenje

Kamere su uhvatile i nenadanog gosta. Sredozemna medvjedica Adriana se smatra jednim od najugroženijih sisavaca na svijetu.
 

VIDEO: Adriana, sredozemna medvjedica vratila se na Lastovo i Lastovnjake i izazvala oduševljenje Nicole Klesy / Pixabay
4. 8. 2023

Na društvenim mrežama Parka prirode Lastovsko otočje objavljena je snimka na kojoj se vidi da se sredozemna medvjedica vratila u Jadransko more. Ovo nije prva njezina dojava, dobili smo ih nekoliko u zadnje dvije godine. svakako daje nadu da se nekoć stalni stanovnik tog područja vratio", napisali su.
 

"Jučer je kamera M/B Nocturna snimila nešto za što se vjeruje da je sredozemna medvjedica. Prosudite sami. Ovo nije prva dojava o tome, dobili smo ih nekoliko u zadnje dvije godine. Svakako daje nadu da je nekada bila stalni stanovnik ovog kraja vratio se", napisali su.

U prošlosti su ove životinje bile česte na Balkanskom poluotoku, no zbog lova i gubitka prirodnog staništa njihova populacija se smanjila. Povratak sredozemne medvjedice na ovo područje iznimno je važan događaj za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti.

Sredozemna medvjedica se smatra jednim od najugroženijih sisavaca na svijetu. Može se naći u Sredozemnom moru i istočnom Atlantiku. S oko 450 do 510 primjeraka, smatra se drugom najrjeđom vrstom tuljana. Ženke teže od 240 do 400 kilograma, a mužjaci oko 320 kilograma. Životinje su visoke oko 2,6 metara.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.