Edi, ime koje povezuje Hrvate i Slovence i ne samo njih. Očekujete dječaka? Ovo ime nosi plemenite osobine

Eduard (Edi, Edo...) je muško plemenito ime i u Hrvatskoj, gdje njih više od 2000 nosi to ime. Zanimljivo, roditelji i u Sloveniji iznimno često daju ovo ime svojoj muškoj djeci.  U Sloveniji se ime Edi pojavljuje 608 puta, ali u svim Eduard varijantama 2137. Ime je posebno i stoga što će vaše dijete izdvojiti iz mase. Eduard je inače germanskog podrijetla i označava "čuvara bogatstva".

Edi, ime koje povezuje Hrvate i Slovence i ne samo njih. Očekujete dječaka? Ovo ime nosi plemenite osobine Stephanie Pratt / Pixabay
23. 8. 2022

Ime Edi jedno je od najpopularnijih imena u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, iako nije slavensko, već germansko. Slovensko-hrvatska skraćenica imena Edvard nalaže vitešku krv i osobine koje bi svaki roditelj pripisao svom djetetu. Na prostorima bivše države najpoznatiji Edvard bio je Kardelj, komunistički ekonomista i ideolog po kojem su i naše Ploče dugo godina imale naziv Kardeljevo, ono Edvardovo.

Edi se u Sloveniji pojavljuje 608 puta, a najčešće ih ima u obalno-kraškoj regiji. Edija ima puno i u Primorsko-goranskoj županiji u Hrvatskoj, a i u Istri. U međuvremenu, među Slovencima su čak 2173 Eduarda, a približno jednako ih je i u Hrvatskoj koja ima dvostruko više žitelja.
 

Ime nosi plemički značaj

Izvorno ime Edvard dolazi od staroengleskog imena Eadwart, što u prijevodu znači: "bogati čuvar", jer je sastavljeno od riječi "ead", što znači bogat, imućan, i "weard", tj. čuvar ili čuvar.
 

Ljudi koji se zovu Edi navodno jako vole pomagati drugima. Uvijek uslužni i prijateljski nastrojeni, odabiru karijere koje im omogućuju širenje znanja drugima – učiteljima, odgojiteljima, ali i mentorima.

Kako navodi Acta Croatica ime Eduard javlja se uglavnom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanje u Središnjoj Hrvatskoj. Većina osoba imena Eduard žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko tristo), Rijeka (oko sto), Split (šesdesetak). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Sveta Marija (0.49% ukupnog stanovništva). https://actacroatica.com/hr/name/Eduard/.

Ime Eduard bilo je najpopularnije od 1925. do 1935. godine. Najpopularnija godina bila je 1930. Najmanje je bilo popularno od 2003. do 2013. godine.

Eduard Slavoljub Penkala (Liptovský Mikuláš – Liptószentmiklós, tada Austro-Ugarska, danas Slovačka, 20. travnja 1871. – Zagreb, 5. veljače 1922.), najpoznatiji je naš Eduard i bio je hrvatski inženjer kemije i izumitelj poljsko−nizozemskog podrijetla.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.