Svjetska umjetnička metropola u srcu je Istre! Idila i umjetnički raj u Hrvatskoj, preko puta jednako znanog Motovuna, no Grožnjan je poseban, jer obožavaju ga baš svi artisti, a ne samo filmadžije

Grožnjan - središte umjetničkog svijeta i mjesto koje "per capito" ima najviše galerija na svijetu. U jednoj od njih 28, onoj "Fonticus" upravo je u tijeku 4. međunaroda likovna kolonija Fecit.

Grad Grožnjan živi i ovog ljeta posebnu čaroliju i pred nama je još samo nekoliko dana za vidjeti uživo izložbu 14 umjetnika, 12 slikara i 2 kipara, iz četiri različite zemlje, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

SVAKAKO SE POPNITE NA GROŽNJAN I NE SAMO ZBOG FENOMENLANIH UMJETNIČKIH SLIKA.

Na stopnišču, ki vodi v galerijo Fonticus, so se tik pred otvoritvijo razstave zadnji dan združili vsi udeleženci 4. izvedbe Fecita: Marko Tubić, ustanovitelj Fecita Rok Kvaternik, Snežana Petrović Panjković, Đerđi Rarković, Ivona Jurić Kljajo, Ivan Milenković, Jovana Tucović Borovac, Tatjana Karavelić, Ivana Živić Jerković, Draško Dragaš, dobitnik letošnje nagrade Milana Tucovića Saša Marjanović, soorganizator in kustos Ivan Perić, soorganizator in vodja galerije Fonticus Eugen Borkovsky, Radovan Kunić, Bratislav Radovanović, Sašo Vrabič in Rudi Skočir (od leve proti desni). Rok Kvaternik
12. 8. 2022

Napisala: Neja Drozg

Foto: Aleksandra Saša Prelesnik, Rok Kvaternik

Nakon što su se 1965. godine u prazne kuće s karakterističnim kamenim zidovima naselili umjetnici iz cijeloga svijeta, Grožnjan je doživio pravu umjetničku renesansu. Postao je meka stvaratelja svih vrsta - glazbenika, slikara, glumaca i općenito ljubitelja umjetnosti. Odatle i odgovarajući nadimak, da je oličenje umjetnika, zvukova i slika, što opravdava svaki put tijekom ljetne sezone.
 

Brojne kulturne aktivnosti daju živosti inače uspavanom gradu i ispunjavaju labirint njegovih ulica jazz ritmovima.

Boutique festival Jazz is Back!, čiji je osnivač legendarni hrvatski glazbenik Boško Petrović, nije sve što je ove godine privuklo pojedince željne umjetnosti u istarski dragulj. Ujedno se i ove godine održala tradicionalna, međunarodna slikarska kolonija Fecit.

Čarobna grožnjanska klima  

Gdje drugdje, nego u okruženju koje pršti kreativnim nabojem, majstori raznih kreativnih tehnika mogu pronaći još veću inspiraciju.

Galerija Fonticus iznad gradske lože iz 14. stoljeća epicentar je grožnjanske umjetnosti. Na ideji da galerija postane nekonvencionalni grupni atelje, a onda opet izložbeni prostor, Fecit je 2018. osmislio Rok Kvaternik, renomirani izdavač i direktor njemačke izdavačke kuće Klett za istočnu Europu i Baltik, osnivač Rokusa. izdavačka kuća i onaj koji je u Sloveniju donio fascinantnu raznolikost nacionalnih priča Geographic Slovenia.


I sam Rok Kvaternik nenadmašan je znalac i nadasve zaljubljenik u umjetnost. Suvereno možemo tvrditi da je njegova inicijativa do danas prerasla u tradiciju, a riječ kao takva nije strana ni Fonticusu - prije 17 godina ona je postala dom Likovne kolonije Grožnjan, tada još pod okriljem općine i bivši dugogodišnji načelnik Rino Duniš. Ovogodišnje četvrto desetodnevno Fectio izdanje započelo je dolaskom 14 umjetnika, uključujući 12 slikara i 2 kipara, iz četiri različite zemlje: Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nastalo je ukupno 17 likovnih radova umjetnikaĐerđi Ratković, Ivone Jurić Kljajo, Ivaea Živić Jerković, Snežane Petrović Panjković, Bratislava Radovanovića, Ivana Milenkovića, Saše Marjanovića, Marka Tubića, Draška Dragaša, Jovane Tucović Borovac, Radovana Kunića in Tatjane Karavelić.

Slovenske boje ovoga puta zastupao je etablirani akademski slikar Rudi Skočir i jedan od istaknutijih predstavnika tzv. postmedijskog slikarstva Sašo Vrabič.

Izgradnja temelja umjetnosti i njegovanje prijateljstva

U trenutku kada se njihov kreativni naboj pretvorio u stvarnost, kolonija je doživjela emotivan epilog. Za znatiželjne posjetitelje namjernike i sve sudionike kolonije posljednji dan završio je otvorenjem izložbe na mjestu događanja. Te se večeri u Fonticusu mogla osjetiti snaga međusobnog kontakta umjetnika i prožimanja njihovih misli. Sve to gradi holističku, ujedinjujuću atmosferu, što je zapravo i svrha Fecita.

Umjetnici su sami glasali za pobjednika i jednoglasno odabrali rad Saše Marjanovića: Ikarov pad.

S nestrpljenjem i još većom radošću slikari su pozdravili i pobjedničku sliku, dobitnicu počasne nagrade koja nosi ime nažalost preminulog sudionika prve kolonije - srpskog slikara Milana Tucovića.

Ujedno je nekoliko riječi počasti okupljenima uputio kustos i voditelj grožnjanske Gradske galerije Fonticus Eugen Borkovsky koji je izrazio naklonost projektu budući da je gradski dragulj koji ilustrira umjetnički prostor preuzeo glavne scene te da je galerija - kao mjesto već završenih radova - slikarima predstavljala poseban izazov koji im je omogućio beskrajnu količinu kreativnosti.

U usporedbi s ostalim kolonijama ovog tipa, Fecit se razlikuje ne samo po ekstra pažnji organizatora gospodina Roka Kvaternika, već i po jedinstvenom položaju. Jedinstvene čari Istre ne ostaju netaknute u njegovom programu, naprotiv. Pod okriljem programa umjetnici odlaze na brojna organizirana putovanja, a ove godine i na najpoznatiju filmsku manifestaciju jugoistočne Europe, Motovun Film Festival.

Reći će se već da je svrhovita bit Fecite međunarodna integracija i izgradnja temelja umjetnosti, ali nije samo to – osim upečatljivog traga koji ostavlja u pojedinim sferama, ona potiče i prijateljske veze koje su nastala između različitih generacija gostujućih umjetnika. Grad Grožnjan tako je ponovno zapalio svoju čaroliju i - ponajviše zahvaljujući Fecitu - zadržao svoj ugled više nego ikada prije.

Grad koji je sinonim za umjetničku idilu

Grožnjan je smješten na 230 metara visokom brežuljku u slikovitoj dolini Mirne. Udaljen je samo 25-30 minuta od većih primorskih mjesta Umaga, Novigrada i Poreča, ne više od dvadesetak kilomeara. Ovaj romantični gradić, u Istri poznat kao mjesto umjetnika, ima samo 164 stanovnika. Nebrojeni umjetnici nastanili su se ovdje od 1960-ih.

Povijest Grožnjana seže u srednji vijek. Prvi spomeni datiraju iz 1102. godine, kada je selo bilo u posjedu akvilejskih patrijarha. Kasnije, od 1358. godine, grad je bio pod vlašću Mletačke Republike i razvio se u vojnu bazu. Nakon propadanja mletačke ere, grad je pao u zaborav.

Za današnji izgled Grožnjan je zaslužan umjetnik i kipar Aleksandar Rukavina, koji se zajedno s drugim umjetnicima pobrinuo za očuvanje i obnovu objekata, kojem su zahvalni brojni svjetski umjetnici.

Grožnjan, poznat kao grad umjetnika...

... okružen zelenim brežuljcima i čarobnom bijelom zemljom nezaobilazna je destinacija za one koji žele otkriti škrinju s blagom Istre. Zbog svoje zanimljive povijesti koja je ispisana u svakom kutku i prirodno prožima sadašnjost, bogata je starim crkvama, prapovijesnim nalazima, drevnim dvorcima, veličanstvenim palačama i mnogim drugim starim građevinama kojima je obnovom vraćen stari sjaj, a sve u kako bi mogli dočarati čar prošlosti. Njegova bijela zemlja hrani mnoge vinograde i maslinike; svježi izvori od pamtivijeka krijepe mještane, a na brojnim cvjetnim livadama i tihim šumarcima živi divljač kao i uvijek. Zbog svega toga, područje Grožnjana nudi agroturizam i brojne konobe i restorane s tradicionalnom istarskom kuhinjom, koji nude darove čiste prirode, kao što su: domaći sir, pršut i tjestenina, jela ispod peke, tartufi. , šparoge i gljive, sve ukrašeno zlatnim vinima i maslinovim uljima. Grožnjan je također dom brojnim domaćim i stranim umjetnicima. U ovom malom mjestu postoji čak 28 ateljea; tu je i gradska umjetnička galerija s djelima umjetnika iz cijeloga svijeta, a čak je ovdje svoj dom pronašla i poznata Imaginary Film Academy. Cijeli Grožnjan ljeti postaje pozornica na kojoj se izmjenjuju renomirani jazz i klasični glazbenici, ali i mnogi drugi umjetnici koji su ovdje otkrili pravu radost stvaranja.
 


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.