Čudna šuma je to! Skrivena kamera 95 km od Zagreba, u kočevskoj prirodnoj oazi otkrila je iznenađujuće scene

Bajka na domak velegrada! Upoznajte znatiželjnog risa, bezbrižnu lisicu, mrkog medvjeda, veličanstvenog jelena i zeca koji skakuće.

Šuma je lijepa, ali se u njoj mnogo toga krije od ljudskog koraka. Ali kada su životinje same i imaju mir, tada šuma postaje bajka...

Čudna šuma je to! Skrivena kamera 95 km od Zagreba, u kočevskoj prirodnoj oazi otkrila je iznenađujuće scene Facebook/LIFE Lynx
12. 3. 2024

Šuma je puna života, Kočevska možda malo više nego bilo koja druga. Vjerojatno ste sljedeći pomislili na medvjeda, koji naravno također živi u tamošnjim nepreglednim šumama, ali daleko od toga da je jedini. Na Facebook stranici Kočev s pratiteljima su podijelili prekrasan video koji prikazuje šumu u svoj njenoj ljepoti i životu. "Tamo gdje su divlje stvari doma. U divljim, ali tajanstvenim šumama Kočevske, svako biće ima svoju priču!" napisali su uz.

I također: "Upoznajte znatiželjnog risa, bezbrižnu lisicu, veličanstvenog jelena i zeca koji skakuće - prirodne likove koji ne prestaju izazivati ​​čuđenje!" Neukroćenu ljepotu šume već smo mogli vidjeti u njihovom nedavnom videu koji prikazuje što se (između ostalog) noću događa u kočevskoj šumi. Najmoćnija i ujedno najpoznatija životinja kočevskih šuma je mrki medvjed. “U Kočevskom smo svjesni važnosti ove moćne životinje, stoga poduzimamo oprezne mjere i ponašanje kako bismo osigurali sretan i siguran suživot”, napisali su na kocevsko.si.

Smeđi medvjed već je 30 godina na popisu ugroženih vrsta u Hrvatskoj i Sloveniji. Prošle godine veliki odjek u javnosti izazvao je najavljeni odstrel medvjeda kojim je iz slovenskih šuma uklonjeno više od 200 medvjeda. Dozvolu je izdalo Ministarstvo prirodnih resursa i prostora, kako su napisali – “s ciljem sprječavanja ozbiljnih šteta te osiguranja zdravlja i sigurnosti ljudi.” Nalazimo se u razdoblju kada medvjedi napuštaju svoje jazbine u potrazi za hranom, pa je ispravno da smo upoznati s primjerenim ponašanjem u šumi. "U šetnji šumom držimo se označenih staza. Malo glasnijim hodom i pričanjem skrećemo pažnju na našu prisutnost, kako bi nam se životinje maknule. Kad traže hranu, mladunci su ostavljeni sami. Ne prilazimo mladuncima i ne hranimo ih", savjetuju.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.