Kako najbolje očistiti jetru i tijelo? Kolesterol ne dobivamo iz jaja, pečene govedine i slanine, već iz ove hrane. "Uništava jetru", kaže liječnik
- Potreban nam je dobar kolesterol. Problem masne jetre ne uzrokuje masna hrana. To su zablude. Mnogi ljudi godinama nasjedaju na to.
Nutricionist otkriva koja hrana povećava kolesterol i uzrokuje masnu jetru. „Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaći pekmez, maslinovo ulje, hladno prešana biljna ulja, hranu bogatu kolinom (slanina, jaja), jedite losos, skušu, sve zdrave masti...). Jetra se ne može čistiti sokovima, posebno onima kupovnim."
Problem masne jetre sve je češći, a prema liječnicima, glavni krivac je nezdrava prehrana. Nutricionist Predrag Nenadić objasnio je kako nastaje masna jetra i koje namirnice treba izbjegavati.
Problem nije masna hrana
"Problem masne jetre ne uzrokuje masna hrana. To su zablude. Mnogi ljudi godinama nasjedaju na to", kaže i nastavlja.
"Jetra pohranjuje višak šećera u masnom tkivu. Kolin (vitamin B4), koji se obično nalazi u slanini, jajima i mesu, raspoređuje taj kolesterol i ne dopušta mu da ostane u jetri, već ga šalje u masno tkivo, a rezultat je veći trbuh, povećana stražnjica i slično. A kada te zdrave masti koje smo izbacili zbog straha od kolesterola nisu dovoljne, dobijemo masnu jetru", rekao je.
„To je takozvana nealkoholna masna jetra. Ta masna jetra tada ne može funkcionirati, ne može očistiti naše tijelo od toksina, ne može se sama detoksicirati. To ćemo primijetiti po aknama i prištićima na koži, povećanoj peruti, ljuštenju noktiju, svrbežu tijela...“
Potreban nam je dobar kolesterol
Nutricionist zatim naglašava da je dobar kolesterol neophodan za optimalno funkcioniranje tijela.
„Kolesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv ljudi. Ljudima je potreban kolesterol, iz njega se sintetiziraju mnogi hormoni, on također stvara stanične membrane, neophodan je za ljude! Ali kada ga ima previše, lošeg kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), onda imamo problema.“
Otkrio je i kako se trigliceridi povećavaju.
„Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, puno kruha, peciva, rafiniranog brašna, to je problem.“
Kako najbolje očistiti jetru i tijelo?
„Sve je u hrani! Vrlo je važno živjeti uravnoteženim životom. Piti dovoljno vode. Jetra voli puno vode - to je ključno! Moramo konzumirati optimalne količine biljnih vlakana, i topljivih i netopljivih. Moramo jesti hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari poput koprive, maslačka, korijena čička i slično“, objašnjava.
„Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaći pekmez, maslinovo ulje, hladno prešana biljna ulja, hranu bogatu kolinom (slanina, jaja), jedite losos, skušu, sve zdrave masti...). Jetra se ne može čistiti sokovima, posebno onima kupovnim. Svugdje na njima piše da ti sokovi sadrže fruktozu, koja je najopasnija za debljanje. Fruktoza daje proizvodu slatkoću, ali i masnoću tijelu. Ta fruktoza povećava trigliceride i kolesterol u tijelu.“
Posebno naglašava da se ne radi o istoj fruktozi koju konzumiramo od voća. „Proizvođači je označavaju kao voćni šećer. Iste je strukture, ali fruktoza koju dodaju industrijskim proizvodima napravljena je od kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ne dobiva se iz voća.“