Zgrada na Gornjem gradu je prelijepa i otvara se učenicima i sad može izdržati i snažne potrese jer je ojačana

NEKAD I SADA! Obnova nakon 4 godine! Jedan je od najljepših zagrebačkih primjera arhitekture 17. stoljeća, "Gimnazija Tituša Brezovačkog" spreman je za srednjoškolce!

Svečano otvaranje TITUŠA, poručio je Luka Korlaet, zagrebački dogradonačelnik.

Zgrada na Gornjem gradu je prelijepa i otvara se učenicima i sad može izdržati i snažne potrese jer je ojačana L. Korlaet / D. Miloslavić, Grad Zagreb
19. 12. 2023

Foto: atrij u 8. mjesecu 2021. i danas.
(L. Korlaet / D. Miloslavić, Grad Zagreb)

Luka Korlaet, zagrebački gradonačelnik danas je ponosno objelodanio:

- SVEČANO OTVARANJE TITUŠA!
Najzahtjevnija cjelovita obnova, osma(!) po redu ali prva na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru, privedena je kraju.
Zgrada gimnazije iz 17. stoljeća dobila je novu ‘kožu i kosti’: ojačana joj je konstrukcija, ali i pročelja, interijeri, instalacije, a nabavljena je i nova oprema.
Zgrada sada može izdržati i najjače potrese, ali još važnije od toga: vratio joj se puls koji joj daje 500injak učenika i djelatnika koji se vraćaju s novim polugodištem!

Bilo je potrebno značajno izmijeniti zgradu u skladu s preporukama Međunarodnog povjerenstva za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine.

Zgrada je naročito zanimljiva zbog konstruktivnih oblika. Ta je monumentalna građevina 17. stoljeća, usprkos kasnijim preinakama, sačuvala karakteristike arhitekture 17. stoljeća, osobito u konstrukciji svodova. Riječ je o kompleksu od četiri krila koja zatvaraju unutrašnje četvrtasto dvorište – atrij.

U atriju zgrade isusovci su održavali svoje predstave, stoji na stranici gimnazije http://gimnazija-osma-tbrezovackog-zg.skole.hr/skola/ljetopis_gtb/zgrada_nekad_i_danas

Samo dvorište zgrade tako je ugodan prostor  da ga je Turističko društvo godinama upotrebljavalo za ljetne priredbe pod nazivom «Atrij Tituša Brezovačkog». Godine 1916. zgrada je temeljito obnovljena, a posljednja adaptacija unutrašnjeg prostora napravljena je u ljeto 2006. godine.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet još su pred koju godinu s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem te ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, obišli radove na obnovi potresom oštećene gimnazije Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu.

„Veseli nas da ćemo uskoro otvoriti još jednu cjelovito obnovljenu školsku zgradu te da će se učenici koji pohađaju ovu školu do početka sljedeće školske godine vratiti u svoje klupe. Važno je istaknuti da to nije samo konstrukcijska obnova, to je praktički nova zgrada u starom ruhu. Nove škole su energetski učinkovite, opremljene najmodernijom opremom i najkvalitetnijim instalacijama“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević te dodao: „Grad Zagreb je i dalje jedini potresom pogođeni grad u državi koji je uspio cjelovito obnoviti svoje institucije. U tom smislu sam zadovoljan. Grad će dati veliki doprinos da se nijedan euro iz Fonda solidarnosti ne vrati Europskoj komisiji.“

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je kazao da su se građevinske aktivnosti u obnovi gradskih i državnih institucija pojačale. “Kada govorimo o gradskim zgradama, obnavljaju se prije svega škole, zgrade u kulturi, zdravstvu, infrastrukturne zgrade, mostovi i ceste, energetski vodovi“, rekao je.

Izjavio je da je dosad u Zagrebu obnovljeno 168 zgrada u odgoju i obrazovanju, od čega pet cjelovito te da je projekcija povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu oko 531 milijun kuna (oko 70 milijuna eura). Namjera je da će Grad ta sredstva do kraja lipnja uspjeti refundirati iz NPOO-a. 

Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i jedan učenički dom. Osim Tituša Brezovačkog, pri završetku su i radovi u Školi Blagoje Bersa, a preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje. Izdvojio je da je obnova Gimnazije Tituš Brezovački, koja je građena u 17. stoljeću, zbog njezine kulturne vrijednosti i lokacije, vrlo zahtjevna za izvođače te je zahvalio projektantima i izvođačima radova koji rade izvrstan posao.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je istaknuo da obnova škola u Zagrebu dobro napreduje te da će povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti i NPOO-a, jer se sredstva kombiniraju, zasigurno u najvećoj mjeri biti iskorištena i projekti na vrijeme biti dovršeni.  

Nakon obilaska na Gornjem gradu, okupljeni su obišli i radove na konstrukcijskoj obnovi višestambene zgrade u Đorđićevoj ulici te na Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj ulici. 

„Grad Zagreb je jedini od svih jedinica lokalne samouprave koji sufinancira obnovu privatnih zgrada u iznosu od 20%“, rekao je gradonačelnik naglasivši da je iznos sufinanciranja u ovoj godini oko 21 milijun eura.

Novi zakon o obnovi ocijenio je pozitivnim i kazao da se nada da će se proces obnove objekata ubrzati. Istaknuo je zadovoljstvo što se napokon obnova višestambenih zgrada pokrenula te zamolio građane za strpljenje jer će tijekom izvođenja radova biti na snazi privremene regulacije prometa.

Trenutno su, osim na zgradi u Đorđićevoj, u tijeku radovi na još 32 stambene zgrade u zoni Donjeg grada.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.