Uvjerljiva pobjeda Putina: dobio je, kažu, gotovo 90 posto

Putin je održao izbore na svoj način i nikad nije bolje prošao, Pobijedio je s osvojenih 87,8 posto glasova. Istekao je mandat i Zelenskom koji ni ne pomišlja izložiti se izboru birača. Čak je i Tuđman u vrijeme rata održao demokratske izbore.

Uvjerljiva pobjeda Putina: dobio je, kažu, gotovo 90 posto Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin via REUTERS /Pixell
18. 3. 2024

Na ruskim predsjedničkim izborima, prema rezultatima paralelnih izbora, pobijedio je aktualni predsjednik Vladimir Putin s osvojenih 87,8 posto glasova. Putin je tako osigurao svoj peti predsjednički mandat. Njegova je pobjeda bila očekivana jer na izborima nije imao pravu konkurenciju, auvjerljivu pobjedu govore i prvi djelomični službeni rezultati izbornog povjerenstva prema kojima je dugogodišnji predsjednik osvojio 88 posto glasova. Djelomični rezultati temelje se na prebrojavanju glasova s ​​24,4 posto biračkih mjesta. Putin je time vjerojatno ostvario najbolji izborni rezultat, jer je prethodno dobio najveći postotak glasova na predsjedničkim izborima 2018. godine, točnije 76,7 posto.

U najvećoj državi na svijetu s oko 113 milijuna birača izbori su prvi put trajali tri dana. Prva biračka mjesta otvorena su već u četvrtak navečer po srednjoeuropskom vremenu na poluotoku Kamčatka, a posljednja biračka mjesta u eksklavi Kalinjingrad zatvorena su danas u 19 sati. Izbori su održani i u okupiranim ukrajinskim regijama Luhansk, Donjeck, Zaporožje i Herson te na poluotoku Krim, a Putin, koji kao predsjednik ili premijer vlada Rusijom od 1999., ni na ovim izborima nije imao pravu konkurenciju. Protiv njega su se natjecala tri kandidata, ali svi su lojalni njegovom režimu i nisu imali šanse za pobjedu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.