VIDEO: Mislav Kolakušić predao listu s 4x više potpisa nego što je bilo potrebno i predstavio 12 hrabrih

Mislav Kolakušić (49) sudac, Davor Banović (62), sudski vještak, Marjana Botić (49), aktivistica za područje prava mora, Igor Ćutuk (43), komunikacijski stručnjak, Marina Zelić (39), profesorica engleskog i njemačkog, Katarina Jukić (38), odvjetnica, Kristijan Stipaničev (32), liječnik, Petra Žitko (25), biolog mora, Milan Puharić, doktor znanosti (66), Nada Tušak (59), profesorica engleskog jezika, Aleksandar Milošev (53), akademski glazbenik, Alan Sanković (39), inženjer, 12 je najhrabrijih s liste od 20. 576 potpisnika podrške za Mislava Kolakušića koja je danas predana Državnom izbornom povjerenstvu za Europarlament.

VIDEO: Mislav Kolakušić predao listu s 4x više potpisa nego što je bilo potrebno i predstavio 12 hrabrih Igor Stažić
9. 4. 2019

Snimili: Patrik Macek/Pixell i Igor Stažić

Napisao: Borut Černelić

Đuri Sessi, Ivanu Turudiću i svima onima koji su priječili sudjelovanje suca Mislava Kolakušića na Europarlamentarnim izborima presudio DIP koji je već prebrojao više od 5000 potpisa od 20. 576 koliko iz je predala lista ZA MISLAVA.

- Tko ne izlazi na izbore taj nema pravo da se žali. Onaj tko ne izlazi na izbore podržava korupciju i pljačku hrvatskog naroda, rekao je u DIP-u danas nositelj liste Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

40 stranaka na 30 lista za sada protiv liste za Mislava Kolakušića, po prvi put u povijesti na hrvatskim EU izborima i nezavisna lista građana i to usprkos prijetnjama Sudcu da se ne smije natjecati za EU parlament

Čak 40 stranaka i službeno za sada sudjeluje u trećim po redu izborima za Europarlament i to na 30 liste, a još uvijek svoju kandidaturu najavljuje i Mirjana Petir, koja se jučer se oglasila da će i ona do sutra pokušati, zaključno s 24 sata predati svoju listu, ako i ona uspije u borbu za EU stolice krenut će 26. svibnja točno 360 kandidata.

Nikad veće gužve, nikad više kandidata, stranaka i kandidacijskih lista nije sudjelovalo na Europarlamentarnim izborima. U nedjelju 26. svibnja u utakmicu će krenuti sasvim je to izvjesno 288 kandidata, a lako se može dogoditi da u posljednji trenutak i Mirjana Petir donose u Državno izborno povjerenstvo 5000 potpisa koliko joj je potrebno da se i ona, poput Mislava Kolakušića pojavi na listi građana. S njenih 12 pridruženih kandidata u utrku bi tako moglo krenuti čak 300 kandidata! Upravo je Kandidacijska lista za Mislava Kolakušića i najveća svježina u ovogodišnjim EU parlamentarnim izborima, jer usprkos najavama vladajućih a i najviših tijela hrvatskog pravosuđa Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu dokazao je i meritornima u Hrvatskoj ono što u Europi svi znaju. Prijetili su mu da se kao sudac ne može i ne smije kandidirati, no sad i sami prihvaćaju njegovu kandidaturu jer su se morali pokriti ušima i još jednom pročitati i hrvatske i europske izborne zakone koji neupitno govore kako se na ovim izborima mogu natjecati i suci i predsjednici i članovi izvršne, sudske i zakonodavne vlasti. U slučaju da osvoji mjesto u Europarlamentu morat će Mislav Kolakušić zamrznuti svoj status suca u Hrvatskoj ili svoje mjesto može prepustiti sljedećem sa svoje liste. Hoće li mi su u posljednji trenutak u istom statusu pridružiti i Mirjana Petir, ostaje tek da se vidi. Sadašnja zastupnica u Europarlamentu, s liste HDZ, HSS-a i koalicijskih partnere s izbora u 2014. tek je danas objavila svoju kandidaturu.

Ovi su izbori specifični i po tome što kandidacijske liste imaju zbog Brexita njih 12 kandidata, jednog više nego što je to bio slučaj na prethodna dva hrvatska izbora za Europarlament. Ovi su izbori i iznimno važno za parlamentarnu budućnost Hrvatske, jer će u velikoj mjeri pokazati kamo to ide demokracija u nas i mogu li se dogoditi (ne)očekivane promjene. Prema analitičarima vodeća će HDZ stranka sačuvati sasvim sigurno svojih četiri mandata iz sadašnjeg saziva, a pretpostavlja se da bi ranking mogli i povećati. Prave promjene očekuje se u utrci preostalih kandidata, gdje će postojeće etablirane stranke, poput SDP-a (brani 3 mandata), HSS, HNS, HSLS, HSU-u, IDS-a teško odolijevati napadima takozvane nove opozicije koje predvode Živi zid, Kandidacijska lista za Mislava Kolakušića, Start...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.