Većina građana EU-a smatra da je korupcija široko rasprostranjena, prednjače Hrvati

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da u 24 zemlje članice većina stanovnika smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji, a listu predvode Hrvati.

Većina građana EU-a smatra da je korupcija široko rasprostranjena, prednjače Hrvati Pixabay
15. 6. 2020

Većina građana Europske unije smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji, u čemu su Hrvati na prvom mjestu, a manji dio ispitanika kaže da je i osobno doživio korupciju, pokazuli su rezultati istraživanja Eurobarometra o korupciji koje je objavljeno prošli tjedan.

Istraživanje koje je provedeno od 6. do 19. prosinca 2019. i u sklopu kojeg je obuhvaćeno 27.498 građana u 27 zemalja članica i Velikoj Britaniji, pokazalo je da u 24 zemlje članice većina stanovnika smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji.

Na prvom je mjestu Hrvatska, u kojoj 97 posto ispitanika misli da je korupcija široko rasprostranjena.

Slijede Cipar i Grčka (95 posto), Španjolska i Portugal (94 posto) te Litva (92 posto). S druge strane, u Finskoj samo 22 posto ispitanika misli da je korupcija raširena, u Danskoj 35 posto, u Švedskoj 40 posto te u Nizozemskoj 47 posto.

Anketirani su odgovarali na pitanja o općoj percepciji korupcije, korupciji u javnim institucijama i poslovnom sektoru, učinkovitosti vlade, pravosuđa i institucija u suočavanju s korupcijom, o osobnim iskustvima s korupcijom u kontaktima s ustanovama i u javnom zdravstvu.

U svim zemljama članicama, kojih je u prosincu prošle godine bilo 28, ukupno 71 posto anketiranih smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovim domovinama, što je za tri posto više u odnosu na 2017. godinu.

Istodobno, to je manje nego 2013. godine kada je 76 posto mislilo da je korupcija široka rasprostranjena. U Hrvatskoj je taj postotak od 2013. do 2019. narastao s 94 na 97 posto.

Više od četvrtine ispitanika u EU-u, odnosno njih 26 posto, smatra da su osobno pogođeni korupcijom u svakodnevnom životu. 

U sedam zemalja preko polovice ih tako misli,  a najviše u Rumunjskoj (64 posto), zatim na Cipru (60 posto), Portugalu (59 posto). U Hrvatskoj 54 posto ispitanika smatra da je osobno pogođeno korupcijom.

Na razini EU-a 5 posto ispitanika odgovorilo je da je moralo platiti mito za zdravstvene usluge u javnim zdravstevnim ustanovama. 

U proteklih 12 mjeseci 5 posto ispitanika je odgovorilo da je osobno iskusilo ili svjedočilo korupciji. Najviše ih je u Hrvatskoj s 15 posto, zatim u Austriji s 14 posto, Mađarskoj s 12 posto. Najmanje ih ima u Danskoj i Finskoj s 2 posto.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.