Tomo Medved uzvratio Stipo Mlinarić Ćipi kazaši mu da ne zna o čemu govori i da laže

- Saborski zastupnik Domovinskog pokreta ponovno je iznio netočne i neutemeljene tvrdnje i lažne optužbe te pokazao potpuno nepoznavanje i nerazumijevanje teme o kojoj govori, stoji u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Promptno su reagirali na napise u medijima koji su objavili izjavu branitelja koji djeluje u oporbi, tako i na onu u Startu:

- Mi smo 1991. godine krvarili u ratu, a Andrej Plenković i njegovi dečki jeli su kroasane i ispijali kapučina.

Tomo Medved uzvratio Stipo Mlinarić Ćipi kazaši mu da ne zna o čemu govori i da laže Šime Zelić / Pixell
10. 3. 2023

- Dok potpredsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda te cijelu Vladu proziva i optužuje, sebi Stipo Mlinarić Ćipo pripisuje zasluge koje mu nikako ne pripadaju, uporno pokušavajući manipulirati braniteljsko-stradalničkom populacijom, stoji to u demantiju jučerašnje izjave jednog od lidera Domovinskog pokreta u kojem se drvljem i kamenjem obrušio na sustav koji ne uvažava hrvatske branitelje u mjeri u kojoj bi trebao. Istovremeno je spominjao zagrebačku zlatnu mladež s početka devedesetih koja se umjesto na borbenim linijama zadržala na Zrinjevcu. Izrijekom je spomenuo pri tome da je Andrej Plenković svojim primjerom pokazao tko bere vrhnje nakon rata, a tko u najvećem broju završava živote samouobojstvima.

Evo što je napisalo Ministarstvo branitelja:

- Kako bismo točno informirali javnost, primarno hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, u nastavku donosimo informacije koje zastupnika Mlinarića u potpunosti demantiraju, a koje ne zna, ne prihvaća, ne priznaje i očito ne razumije:

Mirovine ostvarene prema posebnom propisu, među kojima su i mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, smanjene su u dva navrata, 2010. i 2014. godine. Od 1. srpnja 2010. smanjene su mirovine veće od 3.500 kn za 10%, a od 1. siječnja 2014. uglavnom su smanjene  mirovine veće od 5.000 kn, uz predviđeni prestanak smanjenja kada se za to ostvare uvjeti.

Vlada Andreja Plenkovića još 2017. donijela je Odluku kojom se prestaje primjenjivati zadnje smanjenje mirovina jer su za to bili ostvareni uvjeti, a iako za prvo smanjenje nije ostavljena takva mogućnost, Vlada je odlučila izmijeniti Zakon kako bi omogućili povrat i tog dijela mirovina, i to u dva navrata po 5% - od 1. srpnja 2023. i od 1. siječnja 2024.

Dakle, mirovine koje su u dva navrata prijašnje Vlade smanjile u određenim okolnostima, ova Vlada je vratila i vraća, a u mandatu ministra Medveda došlo je i do spajanja općeg i posebnog dijela mirovine, čime je vraćena sigurnost hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Osobne invalidnine, kao i sva druga prava koja se isplaćuju iz državnog proračuna, određuju se od proračunske osnovice, koja se nije mijenjala od 2001. godine. Svjesni toga, u sklopu izmjena Zakona planiranih za prvu polovicu o. g. pripremili smo model koji će omogućiti rast ne samo osobne invalidnine, već i drugih prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koja ovise o proračunskoj osnovici.

Uz to, zahvaljujući aktualnim mjerama Vlade, više od 58 tisuća umirovljenih hrvatskih branitelja primilo je jednokratnu novčanu pomoć radi ublažavanja posljedica rasta cijena, za što je osigurano više od 30 milijuna kuna, a hrvatski branitelji i stradalnici koji su korisnici naknade za nezaposlene mogu ostvariti pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata.

To je tek dio onoga što ova Vlada i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Medvedom čine za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, a uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu prioritet je briga za zdravlje hrvatskih branitelja, zbog čega se otvaraju veteranski centri i provodi program preventivnih sistematskih pregleda.

No, i taj hvalevrijedan projekt povod je za neutemeljene napade na ministra Medveda i cijelo Ministarstvo pa i Vladu, koje se proziva za pobol i smrtnost hrvatskih branitelja, uz nedopustiv paušalan pristup tako osjetljivoj temi, čime se opetovano uznemiruje i pokušava obmanuti  posebno ranjiva populacija.

Umjesto argumenata, Mlinarić koristi neprovjerene i neutemeljene podatke prof. Andrije Hebranga, zbog kojih je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održano više međuresornih sastanaka s predstavnicima Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, udruge liječnika obiteljske medicine i bolničke administracije te epidemiolozima, na koje je pozivan i prof. Hebrang, no nikada se nije odazvao. Da jest, čuo bi što o njegovom prijedlogu o provedbi pregleda kod liječnika primarne zdravstvene zaštite misle sami liječnici, kojima takav nije prihvatljiv.

Program preventivnih sistematskih pregleda provodi se od 2016. godine s ciljem ranog otkrivanja bolesti i povećanja mogućnosti njihovog izlječenja, a do sada se na poziv odavalo oko 90.000 hrvatskih branitelja.

Na pregled se pozivaju branitelji s više od 100 dana borbenog sektora zbog dugotrajnije izloženosti stresu, kao i oni u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, a svima koji iskažu takvu potrebu i bez poziva osigurava se pregled u najkraćem mogućem roku.

Pregledi se provode isključivo u javnim zdravstvenim ustanovama, ne privatnim kako Mlinarić navodi, a da imaju svrhu najbolje govore sljedeći podaci: 44% branitelja dobilo je preporuku za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3% branitelja preporuku pregleda, kontrole ili daljnjeg tretmana specijaliste, a samo 7,4% branitelja imalo je uredan nalaz sistematskog pregleda.

Mlinarić je u svom monologu pokazao kako očito ne zna da je veliki broj hrvatskih branitelja još uvijek u radnom odnosu i imaju osigurane sistematske preglede u svojim radnim organizacijama, pa se pita kada će svi doći na red, a istovremeno govori kako su pregledi nepotrebni.

I dok s jedne strane Mlinarić banalizira svrhu i obezvrjeđuje doprinos tih pregleda, s druge pak proziva ministra Medveda i Vladu za pobol i prijevremenu smrt hrvatskih branitelja, čime pobija sam sebe. A cilj pregleda je upravo to spriječiti.

Vjerujemo kako se zato i sam odazvao našem pozivu pa ne razumijemo zašto druge odgovara. Ako je za njega to bilo samo gubljenje vremena, uvjereni smo da je mnogima upravo taj pregled spasio život pa ćemo stoga i nadalje nastaviti provoditi programe usmjerene na zaštitu zdravlja hrvatskih branitelja.

Upravo s tim ciljem protekli tjedan sklopili smo sporazum s Ministarstvom zdravstva i HZJZ-om te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a čelnici tih ustanova iskazali su potporu ovakvom modelu provedbe pregleda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.