PRIPAZITE Slovenske e vinjete vrijede godinu dana od kupnje! Prošlogodišnje ne vrijede do 31. siječnja kao do sada i mnogi su Hrvati već platili kaznu

Pažnja! Ovaj put elektronska vinjeta u Sloveniji ne vrijedi do 31. siječnja, već točno godinu dana od datuma kupnje (ili odabranog početnog datuma valjanosti). Prvi kupci su već propustili datum, među kažnjenima i dosta Hrvata!

SVE O SLOVENSKIM JEFTINIM ELEKTRONSKIM VINJETAMA

Podatke o valjanosti e-vinjete možete, naravno, pronaći na računu koji ste dobili prilikom kupnje. Ako to ne znate izlistajte evidenciju plaćenih računa karticom. Ako ste platili kešom, onda "napregnite vijuge"! Više informacija na evinjeta.dars.si

PRIPAZITE Slovenske e vinjete vrijede godinu dana od kupnje! Prošlogodišnje ne vrijede do 31. siječnja kao do sada i mnogi su Hrvati već platili kaznu dars/tvitter
11. 1. 2023

1. prosinca navršila se godina dana od uvođenja elektroničkih vinjeta u Sloveniji. Do kraja mjeseca ističe svih 73.000 prvih e-vinjeta prodanih na Darsu u prosincu 2021. Za razliku od vinjeta u obliku naljepnica koje su vrijedile do 31. siječnja, e-vinjete vrijede godinu dana od dana kupnje.

A kako smo u prošlom desetljeću bili nekako "programirani" da imamo vremena kupiti vinjetu u Sloveniji do kraja siječnja, moramo podsjetiti da je sada drugačije. Svi oni koji su e-vinjetu kupili još u prosincu prošle godine, a pritom su još uvijek imali važeću staru vinjetu, prilikom kupnje nisu mogli ili se nisu sjetili odabrati datum koji slijedi nakon zadnjeg dana valjanosti stare vinjete.

Ako ste vinjetu kupili online, stvar je jednostavna jer biste trebali dobiti obavijest o isteku na e-mail. Međutim, ipak biste trebali provjeriti postavke obavijesti o isteku vinjete na računu svoje web-lokacije. Mijenjam ih tako da kliknem na tri točkice pored navedene važeće vinjete i odaberem “Promijeni postavke obavijesti”. Mogu birati između obavijesti putem e-maila i SMS-a, od jedne do tri obavijesti, a mogu odrediti i koliko vremena unaprijed želim biti obaviješten o tečaju.

Kao rezultat toga, propustio datum isteka i također već dobio kaznu za vožnju bez vinjete.

Budući da ova vrsta e-pošte često završi u reklamama ili čak neželjenoj pošti te ju je lako propustiti, radije sam uključio opciju SMS obavijesti.

Što ako nemate online račun ili račun?

Dars ima preporuke za oni koji su kupili vinjetu na fizičkom prodajnom mjestu. Podatke o valjanosti e-vinjete možete, naravno, pronaći na računu koji ste dobili prilikom kupnje. Na primjer, možete spremiti obavijest u kalendar svog telefona. Ako želite primati elektroničke obavijesti od Darsa i kupiti sljedeću vinjetu online, možete se naknadno otvoriti i na web stranici evinjeta.dars.si te unijeti vinjetu prema serijskom broju na računu.

 

Ukoliko nemate potvrdu s fizičkog prodajnog mjesta, njezinu valjanost možete provjeriti i pokretanjem postupka kupnje nove e-vinjete u internetskoj trgovini evinjeta.dars.si. Nakon što unesete sve potrebne podatke (vrsta e-vinjete i njen naplatni razred, država registracije i registracijski broj vozila), sustav će vas prije unosa podataka o plaćanju upozoriti vrijedi li vinjeta i dalje za vaš registarski broj. Ujedno ćete dobiti informaciju o ovoj vinjeti i roku njezine valjanosti, a možete i pitati Dars 24 sata na dan na broj 01/518 8 350 ili e-mailom na evinjeta.si

DARS UPOZORAVA na najčešće pogreške?

Svojim potpisom korisnik jamči da su uneseni podaci točni, što znači da preuzima svu odgovornost za eventualne posljedice netočnih podataka. Ako registracijski broj u sustavu elektroničkih vinjeta ne odgovara registarskom broju vozila, to znači da cestarina nije plaćena. DARS ovdje radi potpuno mehanički.

Među najčešćim greškama koje se uoče u prvoj godini prodaje je greška u redoslijedu znakova. Kao i zamjena sličnih znakova (na primjer, slovo "O" umjesto broja "0"). Ovdje je dobro znati da se prema propisima o registarskim oznakama motornih i priključnih vozila na tablicama ne koristi slovo "O", već se koristi brojka "0", osim kod početne oznake registarskog područja ("GO" za Novu Goricu ili "PO" za Postojnu). Dakle, ako niste sigurni ima li vaša registarska pločica O ili 0 prema lokalnom kodu - to je uvijek broj 0. Izuzetak su registarske pločice koje vozač izrađuje po narudžbi - one mogu sadržavati i slovo "O " i broj "0". Neki korisnici također griješe navodeći prvi registarski broj u prometnoj dozvoli pod kojom je njihov automobil registriran, iako sada može imati drugačiji registarski broj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.