Odzvonilo papirnatim vinjetama na SLO autocestama - stigle su elektronske, a cijene su iste kao i lani

Čuvajte se i pazite na slovenskim autocestama! Pazite pri kupovini i dajte točne podatke vozila, registracijske oznake... Već su zabilježni slučajevi kad su vozači zbog krivo unesenih podataka kupili vinjete nekom trećem.

OVDJE je jučer bila prva nadzorna kamera za e-vinjete. DARS poručio: Vozači nikada neće znati gdje su...

„Prijenosne i stacionarne kamere mogu se premjestiti na različite lokacije, što znači da vozači praktički nikada neće znati gdje su te kamere u bilo kojem trenutku postavljene.“

Prvog dana veljače na slovenskim su autocestama zaživjele elektronske vinjete. Nakon prvog dana praćenja njihovog korištenja javio se Dars koji je iznio nalaze o prekršajima, radu nadzornih kamera i nekoliko slučajeva pogrešno upisanih registarskih oznaka, zbog čega su neki vozači umjesto sebi kupili vinjete za druge. Također su istaknuli kako s novim načinom nadzora vozači nikada neće znati gdje su točno postavljene nadzorne kamere.

Cijene cestarine za tjednu, mjesečnu i godišnju vinjetu ostaju iste. Godišnja stoji 110 eura, a po novome vrijedi godinu dana od datuma kupnje. Mjesečna vinjeta košta 30 eura, a tjedna 15.
 
Odzvonilo papirnatim vinjetama na SLO autocestama - stigle su elektronske, a cijene su iste kao i lani Facebook Vozimo pametno z DARS, Pixabay
2. 2. 2022

Kako navodi Dars, nadzorne kamere su prvog dana elektroničkih vinjeta radile "odlično" te su uz njihovu pomoć zabilježile vrlo malo prekršaja. Utvrdili su kako su neki vozači prilikom kupnje elektroničkih vinjeta pogrešno upisali registracijske brojeve. Time su zapravo kupili vinjete nekom drugom, a kaznu nisu izbjegli. Takav scenarij potvrđuje, primjerice, slučaj korisnika Facebooka koji je najavio da traži osobu koja mu je slučajno "privezala" vinjetu uz matični broj. Tako je i Dars koji kaže: "Kasnije smo ustanovili da je to prava greška i upozorili vozača da mora kupiti novu vinjetu. Trenutačno smo upozoravali samo takve prekršitelje." Vozači su također upozoreni da provjere točne koje su im oznake na registarskim pločicama.

Klasični nadzor i dalje na SLO autocestama, uz nove

Unatoč tome što su elektroničke vinjete već stupile na snagu, klasična kontrola kakvu smo do sada poznavali nije nestala. Korisnici slovenskih autocesta do 31. siječnja mogli su kupiti tjednu ili mjesečnu vinjetu u obliku naljepnice, što znači da će Dars do kraja veljače morati provjeravati vozila na cestama. Ali takvih je slučajeva vrlo malo. Prema dosadašnjim rezultatima inspekcijskog nadzora, iznenađujući broj slovenskih korisnika već je kupio važeću vinjetu, objasnio je Dejan Polc, voditelj službe za naplatu cestarine (Dars).
 

Kako djeluje novi sistem nadzora? 

Čak dvadesetak stacionarnih, isto toliko prijenosnih i dvostruko više ručnih uređaja (ukupno 80) bit će raspoređeno na SLO autocestama nakon konačnog preuzimanja sustava. Polc je objasnio:

„Prijenosne i stacionarne kamere mogu se premjestiti na različite lokacije, što znači da vozači praktički nikada neće znati gdje su te kamere u bilo kojem trenutku postavljene.“

Jučer je, primjerice, postavljena nadzorna kamera na štajerskoj autocesti, točnije: na bivšoj naplatnoj postaji Kompolje, gdje su se prvi put koristile elektronske vinjete. No, kako će sve to izgledati u praksi? Polc objašnjava: "Trenutno je kamera uključena i pokriva sve tri trake, odnosno očitava registarske pločice, šalje je u središnji sustav na provjeru i vraća informaciju ima li vozilo važeću e-vinjetu ili ne ."

Prema njegovim riječima, to se događa u trenu - bez obzira na vrijeme, danju i noću, a podaci se prikazuju nekoliko sekundi kasnije na prijenosnom tabletu, koji nadzornik koristi i za ručno pregledavanje fotografija slabije kvalitete. "Trenutno ih je postavljeno do 95 posto, ali čak i one postavljene na manje pristupačna mjesta omogućuju vrlo pouzdane slike. Na pločici se vidi kakvu vinjetu vozilo ima i je li vinjeta aktivna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.