Sve nas može biti sram, a dosta je njih koji bi trebali propasti u zemlju, jer uvrijedivši Divu, ponizili su Zagreb i našu Hrvatsku

Mira Furlan, kazališna i filmska diva, a nadasve čovjek preminula je u 66. godini od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Sonja Braut, znana hrvatska publicistkinja, urednica i novinarka, biranim se riječima oprostila od glumice koju je naša sredina tako lako odbacila i koja je početkom devedesetih "pobjegla glavom bez obzira u SAD" od verbalnih napasnika koji su je "pikali i spominjali krvna zrnca" i već davno je zarazili neizlječivom mržnjom prema nečemu što bi u civiliziranom svijetu trebalo biti posve normalno.

- Otkako sam jutros pročitala da je umrla Mira Furlan, svako malo pročitam neki post o njoj ili izvatke iz njezinih intervjua. Znala sam je, ali ne i poznavala no, osim tuge zbog svega što je morala proći i još prerano umrijeti, osjećam sve jače gađenje jer smo iz mentaliteta, tzv. hrvatske šutnje i jednopartijstva kao najgore izvukli muk o svemu što se događalo i dogodilo, napisala je Sonja Braut te nastavila:

Sve nas može biti sram, a dosta je njih koji bi trebali propasti u zemlju, jer uvrijedivši Divu, ponizili su Zagreb i našu Hrvatsku Goran Kovacic/PIXSELL
22. 1. 2021

Napisala: Sonja Braut

Pripremio: Borut Črnelić

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Šutjelo se i kada su zatvarane i za kunu prodavane tvornice, a strojevi rasprodavani po azijskim otocima, nije se pisnulo niti nakon što su u SOUR Vjesnik poslani komesari da sliste IRI, poduzeće koje je stvaralo i dobro prodavalo revijalna izdanja. I godinama se ustrajno šutjelo kada su nas prema sličnom obrascu tzv. narodne vlasti lišavale gomile toga.
Muk je prevladao i kada se jednu obrazovanu i talentiranu ženu, Zagrepčanku koja je voljela ljude i ljudskost, a nije brojala zrnca i grabila knjižice, samo zbog 'sumnjive' genetske kombinacije i veze sa (zagrebačkim) Srbinom, maltretiralo prijetnjama s tolikim žarom da je pobjegla. Trajno.
Možda smo u ono prevratno i ratno doba mogli biti zatečeni koječim, ali ne toliko da se poklope uši i oči tijekom lova na ženu samo zato što nije bila 'po mjeri'. Ne mogu osjetiti krivnju što u ono doba nisam okrenula njezin broj, jer pomoći joj nisam mogla, a moj joj glas nije bio blizak. No, osjećam stid - nešto što inače odbijam osjetiti za grijehe i neuspjehe s kojima nemam izravne veze. Osjećam stid i gađenje što je udružena šutnja pogodila ne samo Miru Furlan, nego je postupno unesrećila, devastirala i unazadila cijelo društvo.

Tužnu vijest objavio je prvotno Instagram na profilu ''Radionice Integracije''.

Legendarna hrvatska glumica Mira Furlan preminula je u četvrtak, a tužna vijest objavljena je na Instagram profilu ''Radionice Integracije''.
Tužnu vijest o smrti Mire Furlan objavljena je na Instagram profilu "Radionica Integracije", s kojom je Furlan surađivala.
Na svom Facebook profilu s Furlan se oprostio i producent Joseph Michael Straczynski s kojim je Furlan surađivala u seriji Babylon 5.
"Noć je velike tuge. Naša prijateljica otišla je cestom na kojoj ju ne možemo pratiti", napisao je između ostalog.
"Već neko vrijeme znamo da je Mirino zdravlje loše... Nadali smo se da će ipak ići na bolje", piše dalje.
"Sve naše misli večeras će biti s uspomenama koje je ostavila iza sebe", napisao je.
Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955.
"U raljama života", "Horvatov izbor", "Kiklop", "Za sreću je potrebno troje", neki su od filmova u kojima je jedan od najljepših glumica stjecala kultni status jugoslavenskog filma. Glumila je i u serijama, a naraštaji će pamtiti njenu ulogu Kate u Velom mistu.
Furlan od početka 1990-ih živi u SAD-u. Glumila je i u TV-serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

Evo što su njeni štovatelji, prijatelji, kolege kazali o njoj, čuvši za tužnu vijest:

Marko Torjanac: - Mira Furlan je jedna od brojnih mrlja na savjesti Hrvatske. I pokazatelj kako prolaze oni koji misle drukčije. Ili, bolje rečeno, oni koji uopće misle.
Sad će krenuti ispiranje te šutljive, anestezirane savjesti. Sad možemo očekivati i nagrade za životno djelo.
Uglavnom, ispada da je u Hrvatskoj svakako bolje biti mrtav nego živ.

Rade Šerbedžija: - Nepravedno je doživjela mnoge udarce ostrašćenih nacionalista. Mira bila velika i pravedna žena te briljantna osoba i glumica koju je voljela i publika i kamera. Istaknuo je kako je uspjela izgraditi uspješnu karijeru u SAD-u u strašnoj konkurenciji i nakon bijega od rata, uz pomoć supruga Gorana Gajića

Emir Hadžihafizbegović: - Jutros sam s nevjericom primio vijest da je prije dva dana s ovog svijeta otišla moja draga kolegica i prijateljica, moja partnerica u filmovima, posebna i velika osoba i umjetnica MIRA FURLAN. Još sam u šoku jer prilikom zadnjeg susreta u SARAJEVU PRIJE NEKE 2, 3 godine bila je VITALNA, VEDRA, NASMIJANA I PUNA ŽIVOTA.

Željka Godeč: - Udružena šutnja pogodila je ne samo Miru Furlan, nego je postupno unesrećila, devastirala i unazadila cijelo društvo. Začudna je ta lakomislenost da udaranje po drugima zato što strše srcem, mislima, djelima ostaje rezervirana samo za te neke koji spletom trenutka budu označeni kao drugačiji. A prava je istina da stradaju svi, na koncu i oni koji su bili na čelu progona, oni koji su okrenuli glavu na drugu stranu, oni kojima se činilo oportuno pridružiti hajci... Da smo barem u stanju nešto naučiti, možda bi, samo možda, odlasci bili manje strašni. Ali, po priopćenju HNK kažu, otišla je iz političkih razloga. Potpuno je to isti rukopis koji ju je prognao iz ovog grada.


Mira Furla pokušala se u više navrata vratiti iz USA kući, no uvijek bi se njeno razmišljanje dalo zažesti u sljedećim rečenicama koje je izgovarala. - "Tijekom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam što tražiti. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora." (iz intervjua magazinu Azra 2017.)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.