4 scenarija za budućnost Ukrajine! Proruski režim, priključenje Rusiji, rusko širenje imperija, Baltik na udaru i angažman USA

Stručnjak za međunarodne odnose: “Vidim 4 scenarija za okončanje rata u Ukrajini. Ni jedan nije dobar." Paul Poast, profesor političkih znanosti i međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Chicagu, na Twitteru je predstavio četiri najizglednija scenarija za okončanje rusko-ukrajinske krize. Kaže da nijedan scenarij nije povoljan. Hoće li i američka vojska morati intervenirati?

4 scenarija za budućnost Ukrajine! Proruski režim, priključenje Rusiji, rusko širenje imperija, Baltik na udaru i angažman USA Ukrajinska vlada/Twitter
25. 2. 2022
Scenarij 1: Nasilna promjena režima

Putin želi uspostaviti proruski režim u Ukrajini, ali i dalje inzistira da to nije invazija. Prvi mogući scenarij, prema profesoru Poastu, jest pad postojeće ukrajinske Vlade i uspostava nove koju će odrediti Rusija.

"Ukrajina bi tako ostala neovisna, ali bi zauvijek ostala 'podupirana' ruskim vojnim jedinicama", piše Poast.

Prema Poastu, ovo je najizgledniji scenarij. Ukrajina bi tako ušla u situaciju sličnu onoj u Bjelorusiji danas, samo što se Bjeloruska vlada dobrovoljno odlučila na svojevrsnu "podređenost Rusiji", kako kaže Poast, ostala neko vrijeme u Ukrajini i pobrinula se da prijelaz na novi režim je proveden prema očekivanjima.

Scenarij 2: Priključenje Ukrajine Rusiji

“Ukrajina za nas nije samo susjedna država. To je neotuđivi dio našeg povijesnog, kulturnog i duhovnog prostora”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru u ponedjeljak.

Također je Ruse i Ukrajince nazvao "jednim narodom", ponovno nagovještavajući da je Ukrajina lažni komunistički konstrukt koji je Zapad pokvario "prisilnom promjenom identiteta."

U Putinovoj želji da oživi veliku Rusiju, kao tijekom sovjetske ere, kada je Ukrajina bila njezina republika, jedan od mogućih scenarija bio je pripajanje Ukrajine Rusiji, što profesor Poast naziva "smrću države". Ukrajina bi kao neovisna država prema ovom scenariju prestala postojati.

Scenarij 3: Dodatno širenje imperija

“Putinov etnonacionalizam, u kombinaciji sa sigurnosnom paranojom, vodi ga da prema ovom scenariju ponovno izgradi cijelo Rusko carstvo. Sovjetski Savez”, piše Poast.

Prema ovom scenariju, sve zemlje koje nisu članice NATO-a duž sadašnje ruske granice tada bi bile potencijalne mete.

Podsjetimo da je Rusija posljednjih godina imala dosta vojnih sukoba sa svojim susjedima. 12-dnevni rusko-gruzijski rat izbio je 2008., a Ukrajinu je prvi put izvršila invazija Rusije već 2014., što je kasnije dovelo do gubitka kontrole Ukrajine nad poluotokom Krimom. Rusija je 28. prosinca 2018. de facto visokotehnološkom sigurnosnom ogradom izolirala Krim od Ukrajine, ocrtavajući tako novu granicu na tom području.

Scenarij 4: Velika 'vojna moć'

Putin nije slučajno izabrao ovaj trenutak za ponovnu eskalaciju sukoba s Ukrajinom. Transatlantske političke veze su gore nego ikad, američki predsjednik Biden ne nudi konkretne odgovore, Europa je fragmentirana i opterećena unutarnjim problemima nakon pandemijske krize, scenarij koji ni za Putina ne bi bio racionalan.

"Prema ovom scenariju, Putin bi proširio rat i fokusirao se posebno na baltičke države", piše Poast. "Iako su članice NATO-a, Putin bi bio uvjeren da je ovo jedinstvena prilika da udari na sve baltičke države i tako ispravi grešku Rusije koja im je omogućila da se 'pridruže Zapadu'."

Što ako se u konflikt uključi američka vojska?

Paul Poast je u intervjuu za ABC rekao da je intervencija američke vojske vjerojatno samo u slučaju najstrašnijeg scenarija, scenarija Velikog rata, a time i prijetnje baltičkim državama. U tom slučaju Rusija bi izravno prijetila članicama NATO-a, a američki predsjednik Biden bio je jasan u vezi s intervencijom američke vojske.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.