"Demokracija, pravni sustavi, ljudska prava..., u većini slučajeva ih slijedimo, ali ne vjerujemo u njih i ne shvaćamo ih ozbiljno."

Burna rasprava: sukobili mišljenja Slavoj Žižek, poznati filozof i britanski provokativni voditelj Piers Morgan... O čemu su pričali?

"Vidimo da Rusija podržava samo radikalne, desne lidere na Zapadu, poput Le Pen u Francuskoj i AfD !, izjavio je Slavoj Žižek koji detektira EU populiste kao idealnu platformu za obranu Putina.

"Demokracija, pravni sustavi, ljudska prava..., u većini slučajeva ih slijedimo, ali ne vjerujemo u njih i ne shvaćamo ih ozbiljno." piercemorganunsenored/twiter/ screenshot
19. 3. 2024

Vidjeli smo da su se u razgovoru vođenom u emisiji Piersa Morgana "Bez cenzure" uglavnom složili provokativni britanski voditelj Piers Morgan i slavni slovenski filozof Slavoj Žižek. O temama su razgovarali kritički i otvorenog duha, a Slavoj Žižek, filozof koji se inače naziva umjereno konzervativnim komunistom, smatra da se trenutno dominantna hegemonija globalnog kapitalizma približava neizbježnoj krizi. Ujedno ističe da ćemo "morati pronaći i aktivirati novi način globalne solidarnosti", javlja N1. Također je istaknuo: "Demokracija, pravni sustavi, ljudska prava... Iako u većini slučajeva slijedimo njih, uzimamo ih u obzir, ali ne vjerujemo u njih i ne shvaćamo ih ozbiljno."

"Na Zapadu Rusija podržava samo radikalne, desničarske vođe"

On i Morgan razgovarali su i o ratu u Ukrajini. Žižek je istaknuo kako bi ljudi trebali bolje pogledati koga podržava ruski predsjednik, koji je osigurao svoj peti mandat na čelu države. Vidimo da Rusija podržava samo radikalne, desne lidere na Zapadu, poput Le Pen u Francuskoj i AfD u Njemačkoj, prenosi N1.Žižek je pritom istaknuo da Rusija ima jasnu dikciju kada se opisuje kao imperijalna, ekspanzionistička zemlja. Upozorio je da će "što duže budemo tolerirali, to će sukob biti strašniji". Istaknuo je i kako je ključno pratiti istočnjačke medije koji su naklonjeni Rusima jer se navodno otvoreno vraćaju vjerskom fundamentalizmu, a rat u Ukrajini tumače kao rat civiliziranog kršćanskog dijela svijeta protiv demonskog sotonizma.

Žižek je istaknuo da bi Zapad trebao odmah prestati tražiti međupoziciju u kojoj se podupiranjem Ukrajine istovremeno previše ne bi zamjerio Rusiji i sebi previše ekonomski naštetio.
 

Bilo je riječi io napadu Palestinskog oružanog pokreta koji se dogodio 7. listopada. Morgan je istaknuo kako je "jedino u čemu bismo se svi trebali složiti da je ono što se događa na Zapadnoj obali potpuno neopravdano". S njim se složio i Žižek koji je istaknuo kako se ondje odvija spora kolonizacija, prenosi N1.

Žižek je također istaknuo kako je nevjerojatno kako u ovoj iznimno teškoj situaciji možete biti napadnuti istovremeno kao antisemitski pristaša Hamasa i također kao nježni liberalni cionist. Rasprava se tako preselila i na slobodu govora, jer on sam vidi problem u kulturi abolicije: "Propovijeda o inkluzivnosti i različitosti, ali istovremeno radi suprotno: jasno isključuje sve koji ne slijede agendu" .

Istaknuo je kako se načelno slaže s nekim njihovim uvjerenjima, no način na koji pokušavaju nametnuti svoja uvjerenja potkopava cilj koji žele postići, a svojim djelovanjem populističkoj desnici samo daju argumente i energiju koja bi im bila potrebna. Populistička desnica i kultura abolicije tako su samo dvije strane iste medalje, naglasio je.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.