Litij je za Vučića biti ili ne biti, jer ovaj plemeniti metal pokreće mobilni svijet, ali i njegove protivnike

Zbog sve veće potražnje za litijem, najlakšim metalom, koji se smatra pokretačem "mobilnog svijeta", iznimno je zanimljivo kakav će biti epilog sukoba na srpskim ulicama. Postoji li zavjera protiv srbijanskog predsjednika Vučića u pozadini ekoloških prosvjeda?

Srpski pokret Ekološki ustanak, koji skreće pozornost na katastrofalne posljedice masovnog iskopavanja litija, privukao je ogroman broj građana i predstavnika raznih političkih stranaka. Čini se da prosvjedi dobivaju sve više politički imidž. Poznati srpski sociolog ocjenjuje da se ne smije zanemariti činjenica da je svaki sedmi pripadnik srpskog političkog habitata uključen u prosvjede te da se ekološki prosvjed može iskoristiti u političke svrhe za rušenje aktualne vlasti.

Prosvjedi su nastali pod okriljem pokreta Ekološki ustanak koji ujedinjuje desetke nevladinih organizacija, a aktualna srbijanska vlast optužuje ih da im je pravi cilj miniranje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Litij je za Vučića biti ili ne biti,  jer ovaj plemeniti metal pokreće mobilni svijet, ali i njegove protivnike Instagram
3. 12. 2021

Napisao: Borut Černelić

Foto: Aleksandar Vučić, Instagram

Tisuće prosvjednika okupilo se prošle subote na srpskim ulicama blokirajući mnoge dionice cesta i važnu autocestu Niš-Beograd-Zagreb. Razlog? Snažno protivljenje projektu iskopavanja iznimno plemenitog metala litija, koji je s prethodnom srbijanskom vladom zaključila vodeća svjetska rudarska korporacija "Rio Tinto". Prosvjednici će i iduće subote nastaviti prosvjed na ulicama. Zahtijevaju da se takva eksploatacija litija na tlu Srbije ne realizira, jer bi posljedice bile razorne po prirodu. Mnoga područja središnje i zapadne Srbije - posebno područje oko Jadra kod Loznice i Valjeva - bili bi "Sustavno uništeni." Prosvjedi su nastali pod okriljem pokreta "Ekološki ustanak" koji okuplja desetke nevladinih organizacija, a aktualna srbijanska vlast optužuje ih za njihov stvarni cilj miniranje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prema istraživanju nezavisnog srpskog istraživačko-izdavačkog centra Demostat, pokret Ekološki ustanak trenutno ima podršku više od jedne trećine svih građana Republike Srbije, dvije petine svih Beograđana. Poznati srpski sociolog i nezavisni istraživač Srećko Mihailović izjavio je za srpski portal "Vrijeme" da ne treba zanemariti važnu činjenicu da se sve veći broj članova političkih stranaka uključuje u ekološki pokret i proteste: ''Činjenica da su srpske političke stranke sve. Trenutno napominjemo da pokret podržava oko 14 posto srpskog SNS-a i sličnih. ''

Vučić: ''Srbija nikoda neće biti u građanskom ratu!''

U memorandumu o razumijevanju sklopljenom 2017. između "Rio Tinto Corporation" i bivše Vlade Srbije stoji da obje strane u sporazumu surađuju bez ikakve obvezujuće pravne osnove i odgovornosti. Međutim, ova činjenica ne djeluje smirujuće na građane Srbije, koji su već koristili silu u prethodnim uličnim prosvjedima, kazao je predsjednik Republike Srbije te nastavio

„Policija će intervenirati u predstojećim prosvjedima samo ako utvrdi životno opasne okolnosti ili događaje koji bi doveli do uništavanje nekretnina i institucija.

Vučićeva zjava; "ne pada mi na pamet da slušam ulicu i služim ulici''  bila je popraćena pomirljivijim objašnjenjem da je sporazum između "Rio Tinto Corporation" i Republike Srbije došao pod pokroviteljstvom bivših srpskih vlasti, a da će on prvi odbaciti sve daljnje dogovore ako istraživanja potvrde da rudarenje litija može biti uistinu pogubno za Republiku Srbiju.
 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.