RAT u Crvenom moru! Američki i britanski zračni napadi na Jemen, na skupinu koju podržava šijtski Iran

Glavni ciljevi napada su Huti, skupina koju podržava Iran. AP tvrdi kako su američka i britanska vojska počele bombardirati lokacije koje koriste Huti u masovnom udaru odmazde.

RAT u Crvenom moru! Američki i britanski zračni napadi na Jemen, na skupinu koju podržava šijtski Iran BestGraphics_Com from Pixabay
12. 1. 2024


Sjedinjene Države i Britanija počele su izvoditi napade na ciljeve povezane s Hutijima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika Reutersu.

Ovo je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran otkako je krajem prošle godine počela napadati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Associated Press također izvještava da su američka i britanska vojska počele bombardirati lokacije koje koriste Hutiji koje podržava Iran u Jemenu u masovnom udaru odmazde.

Hutijski dužnosnik kaže da su u tijeku 'neprijateljski' napadi na Sanu, prenosi Reuters. Svjedok u jemenskoj Sani također je rekao Reutersu da su se čule tri eksplozije.

Jemenski Huti militanti koje podržava Iran pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak prosvjeda protiv izraelskog rata u Gazi. Različite brodske linije obustavile su rad i umjesto toga krenule na duže putovanje oko Afrike.

Američka vojska priopćila je da su Hutiji ranije u četvrtak izveli svoj 27. napad na brodove od 19. studenog, ispalivši protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.