Prvi let putničkog električno-hidrogenskog aviona u Velikoj Britaniji

Američka tvrtka ZeroAvia pojavila se na sceni prije manje od godinu dana i odmah najavila početak širenja u području malog putničkog zrakoplovstva koje koristi vodikovo gorivo. 22. lipnja HyFlyer hibridni vodiko-električni zrakoplov prvi je put poletio s aerodroma Cranfield u Bedfordshireu u Engleskoj, u sklopu programa za stvaranje flote dugog dometa nezagađujućih zrakoplova, piše New Atlas.

Prvi let putničkog električno-hidrogenskog aviona u Velikoj Britaniji Pixabay
25. 6. 2020

Nakon što je dobio sredstva od fondacije Innovate UK i Instituta za zrakoplovnu tehnologiju, ZeroAvia obećava da će u najkraćem mogućem roku lansirati Project HyFlyer: zrakoplovi s 10 - 20 mjesta počet će prevoziti putnike za tri godine, pojavit će se modeli s 50 do 100 mjesta do 2030., a 200 s dometom većim od 5500 km - 2040. godine.

"Današnji let najnoviji je u nizu prekretnica koje mogućnost nulte emisije približava stvarnosti", kaže Val Miftakhov, osnivač ZeroAvia i izvršni direktor. „Svi želimo da se zrakoplovna industrija vrati nakon pandemije kako bi se mogla prebaciti u budućnost s nultom nulom, sa zelenim oporavkom. To neće biti moguće bez realističnih, komercijalnih opcija leta nulte emisije, nešto što ćemo predstaviti na tržištu već 2023.

HyFlyer vodiko-električni zrakoplov već je prošao potrebne zemaljske testove, a testni letovi na duže relacije odvijat će se u narednim mjesecima. Posljednji test bit će let do Orkneyskih otoka u Škotskoj na udaljenosti od oko 500 km

Video pogledajte OVDJE.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.