1,4 milijuna dolara kazne za prebrzu vožnju - kako je to moguće?

Znate onu izreku "Svaka škola košta"... Na cesti gdje je ograničenje 90 km na sat, vozio je 145 -  55 više od dozvoljenog i grozno su ga rebnuli, jer oni koji juri brže od 65 kilometara na sat od dozvoljenog označeni su kao "iznimno opasni".

1,4 milijuna dolara kazne za prebrzu vožnju - kako je to moguće? Foto: Rudy i Peter Skitterians / Pixabay
17. 10. 2023

Connora Catoa policija je uhvatila u prebrzoj vožnji u američkoj državi Georgiji. Na cesti gdje je ograničenje 90 km na sat, vozio je 145 -  55 više od dozvoljenog i grozno su ga rebnuli.

Svatko tko juri brže od 65 kilometara na sat od dozvoljenog u Georgiji je označen kao "super brzi". Potonji se mora pojaviti na sudu i tamo mu biti izrečena kazna, a takav je postupak očekivao i Cato, no umalo je doživio moždani udar kad je vidio da mu je kazna 1,4 milijuna dolara.

Kad se želio uvjeriti da je riječ o pogrešci, dočekao ga je novi šok - nije trebala biti pogreška. “Plati kaznu ili idi na sud”, poručili su mu, a sad su shvatili da je riječ o grešci ili nesporazumu. Prebrzi vozač neće morati platiti astronomsku kaznu, jer se zapravo radi samo o "placeholderu" - automatskom unosu sustava. To donosi najveću moguću vrijednost od 999.999 dolara za prebrzu vožnju veću od 65 km na sat. Pridodaju li se i troškovi koje traži država, to iznosi 1,4 milijuna dolara, a kazna je znatno manja. Konkretnu kaznu sada će odrediti sudac, ali ona neće biti veća od 1000 dolara. Lokalne vlasti već rade na tome da se slične zabune više ne događaju, a Cata je vjerojatno izvukao pouku od pozamašne kazne.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.