Slovenci zavidni! Istra i hrvatski Jadran puni turista, slovenska obala zjapi skroz prazna. Pad im je 30 %!

Dok nama cvjetaju turističke ruže u Istri, slovenska mjesta na poluotoku u očaju. Plaže u Portorožu i Piranu bez turista, tamo je stao sat i sve propada!!! Nema značajnih događanja, u Slovensko primorje već dugo nitko ne ulaže. Na slovenskoj obali bilježe nagli pad broja gostiju u odnosu na prethodne godine.

Slovenci zavidni! Istra i hrvatski Jadran puni turista, slovenska obala zjapi skroz prazna. Pad im je 30 %! Srdjan Zivulovic/Bobo
11. 7. 2023

Na središnjoj portoroškoj plaži zabilježeno je 30 posto manje posjetitelja nego u istom razdoblju prošle godine, javlja Delo. U lipnju je u hotelima općine Piran ostvareno nešto manje od 126.000 noćenja, što je deset posto manje nego u istom mjesecu prošle godine (140.000), a domaćih gostiju bilo je osjetno manje, što se svakako može zahvaliti prošlogodišnjim turističke bonove. Ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine u općini Piran ostvareno gotovo 467.000 noćenja, otprilike koliko i lani, s 35 posto više stranaca. Prevladavaju Austrijanci, Talijani, Nijemci i Mađari.
 

U Portorožu je stao sat i sve propada

"Portorož je usidren brod koji ne miče nikuda. Hrvatska Istra nas je potpuno pretekla, čak se i Izola i Kopar dižu u odnosu na nas", rekao je Mate Matjaž, vlasnik obiteljskog hotela Tomi.

Dok se hrvatska Istra razvija, u Portorožu kao da je vrijeme stalo. Hotelijer je kritičan da u Portorožu nema značajnijih događanja i da u to mjesto već dugo nitko ne ulaže.

"Šetnica je zadnji put uređena za vrijeme gradonačelnika Tomaža Gantara, prije 13 godina, a ove godine je samo jedan mali dio uređen. I to je sve što je napravljeno zadnjih desetljeća. Imamo niz napuštenih nekretnina koje su otkupljene. Rusi i drugi stranci, a da im nije u interesu da ih obnavljaju i revitaliziraju. Portorožem prođeš za pola sata i onda nemaš što drugo raditi", objašnjava.
 

I mještani se žale da je Portorož izgubio puls i da se ni tijekom sezone "ništa ne događa". Da je Portorož sredinom srpnja prazan govore i slobodna parkirna mjesta, kojih prijašnjih godina nije bilo, upozorila je. poslanka Meira Hot.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.