Iz Srbije stiže noćna mora za "Kineze", najjeftiniji europski elektro auto za 25.000 eura!!!

Novi auto iz Šumadije bit će električni, a cijena će mu biti kao i novog električnog Renaulta 5 te VW ID.2! Fiat će od 2024. u Kragujevcu proizvoditi pandan Citroena e-C3. Nosit će ime legendarne Pande i bit će  “prvi pristupačni električni automobil u Europi”. Nakon što je VW ugasio Up, otvara se veliki prostor za "srbijanca" koje udara i na Toyotu Aygo X.

Olivier François, šef Fiata izjavio je da Fiat / Stellantis "mora razviti rješenje koje bi Kineze stavilo u težak položaj" i dodao, da se ta rješenja temelje na konceptu Centoventi.

Iz Srbije stiže noćna mora za "Kineze", najjeftiniji europski elektro auto za 25.000 eura!!! Fiat Centrostil
17. 10. 2023

Ponuda izvrsne vrijednosti jedan je od temelja malih Fiata. Stoga se može očekivati kako će nova Panda potkopati konkurente poput Toyote Aygo X i Volkswagen Up, s cijenom ispod 25.000 eura, za koliko će i Renault prodavati električnu peticu! Više detalja sredinom sljedeće godine, a automobil bi trebao biti lansiran ubrzo nakon toga.


 

Sada je jasno da će se novi električni automobil, koji će od kraja leta 2024. proizvoditi u nekadašnjoj Zastavi u Kragujevcu. Zvat će se Panda! Možda i namjerno, jer ime najpopularnije kineske životinje, a i najpopularnijeg malog 4x4 Fiata svih vremena i više je nego simbolično.

Serijska verzija temelji se na osnovi koncepta Centoventi iz  2019., koji je ciljao na praktičnost i nisku cijenu. Izvršni direktor Fiata Olivier François je u intervjuu za italijanski dnevnik La Repubblica naglasio je da Fiat "mora razviti rješenje koje bi Kineze stavilo u težak položaj" i dodao, da se ta rješenje temelji na konceptu Centoventi.

Prvi ćovjek Fiata je izjavio da će novi model temeljiti na pristupu "manje je više" i da će se fokusirati na bistvene stvari, a ne na luksuzne dodatke. Nova Panda je temeljna na Citroenu e-C3 –, kao što tvrde pri francuskom proizvođaču »prvim pristupačnim električnim automobilima u Europi«.

Oba automobila imati će zajedničku platformu Stellantis eCMP, namijenjenu malim i srednje velikim električnim automobilima. Citroen e-C3 će biti poželjan kao prvi europski potpuno električni automobil dostupan za početnu cijenu, niže od 25.000 eura. To je istovremeno cijena, koju je Renault najavio istodobno za verziju kultnog modela 5, s električnim pogonom, koji također stiže za tržište u 2024.

U istom cjenovnom razredu najavljen je i Volkswagen ID.2, čija je premijera predviđena za godinu 2025.

Panda iz Kragujevca najprije je prišla na cestu s motorom od 60 kW i baterijom od 40 kWh. Ponuda će kasnije biti nadopunjeno još boljom verzijom s motorom od 80 kW u bateriji od 50 kWh. Unatoč svemu bržem prijelazu na električni pogon u početku proizvodnje električne Pande, u Fiatu planiraju da će trenutni model s benzinskim i hibridnim motorima biti održan u proizvodnji sve do 2026.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.