Nove EU stratergije za bioraznolikost i ekološki prihvatljivu poljoprivredu umanjuju upotrebu pesticida za 50 posto

Glavno izvršno tijelo Europske unije objavilo je u srijedu dvije strategije za bioraznolikost i ekološki prihvatljivu poljoprivredu. Jedan od ciljeva strategije je i smanjenje uporabe pesticida za 50 posto.

Nove EU stratergije za bioraznolikost i ekološki prihvatljivu poljoprivredu umanjuju upotrebu pesticida za 50 posto Pixabay
20. 5. 2020

Europska komisija je u srijedu objavila dvije strategije o ekološki prihvatljivom prehrambenom sustavu i bioraznolikosti koje predviđaju smanjenje uporabe pesticida za 50 posto te najmanje 25 posto poljoprivrednih površina za ekološku proizvodnju.

Strategija "od polja do stola” za ekološki prihvatljivu poljoprivredu i prehrambeni sustav uključuje nekoliko ciljeva koje bi trebalo ispuniti do 2030. godine: smanjenje uporabe i rizika od pesticida za 50 posto, smanjenje uporabe gnojiva za najmanje 20 posto, smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava za životinje iz uzgoja i akvakulturu za 50 posto te za prakticiranje ekološke poljoprivrede na 25 posto poljoprivrednih zemljišta.

Nova strategija za bioraznolikost, koja je tijesno povezana sa strategijom “od polja do stola”, bavi se glavnim uzrocima gubitka bioraznolikosti kao što su neodrživo korištenje zemljišta i mora, prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa, onečišćenje i invazivne strane vrste.

U toj se strategiji predlaže da se do 2030. godine najmanje 30 posto europskog mora i kopna pretvori u zaštićena područja kojima se djelotvorno upravlja i vraćanje obilježja krajobraza velike raznolikosti na najmanje 10 posto poljoprivrednih zemljišta.

“Ove će dvije strategije, kao ključni dijelovi europskog zelenog plana, podupirati i gospodarski oporavak. U kontekstu pandemije koronavirusa njihov je cilj ojačati otpornost naših društava na buduće pandemije i prijetnje kao što su posljedice klimatskih promjena, šumski požari, nesigurnost opskrbe hranom ili izbijanje bolesti, među ostalim podupiranjem održivijih praksi u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi te rješavanjem pitanja zaštite divlje faune i flore i nezakonite trgovine divljim vrstama”, navodi Komisija.

Strategija o bioraznolikosti predviđa između ostaloga sadnju tri milijarde stabala i zaštitu sadašnjih šuma, zatim eliminaciju usputnog ulova zaštićenih ribljih vrsta ili smanjenje na razinu koja dopušta oporavak tih vrsta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.