- Ogorčena sam da se ovako nešto može dogoditi u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj i jednom od najrazvijenijih i naseljenijih otoka

Tragedija na Braču: trudnica izgubila nerođeno dijete nakon višesatnog čekanja hitnog prijevoza, a Ivana Marković, gradonačelnica Supetra zgrožena je ovim tragičnim događajem.

Istaknula je da treba uspostaviti Hitnu helikoptersku medicinsku pomoć, a ne da se otočani prepuštaju gliserima koji "nekad rade, a nekad ne rade".

- Ogorčena sam da se ovako nešto može dogoditi u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj i jednom od najrazvijenijih i naseljenijih otoka Miroslav Lelas / Pixell
11. 1. 2023

Gradonačelnica Supetra na Braču Ivana Marković upozorila je da se stanovnici hrvatskih otoka bore s kroničnim problemima u pružanju hitnog medicinskog prijevoza.

Istaknula je utorak tragičan slučaj trudnice s Brača koja je nakon višesatnog čekanja na hitni prijevoz u Split ostala bez ploda, a potom je na trajektu rodila mrtvo dijete.

Ivana Marković na Facebooku je objasnila da se na objavu odlučila zbog "ogorčenosti, osjećaja poraženosti i stanja šoka te činjenice da se ovako nešto može dogoditi 2023. godine u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj i jednom od najrazvijenijih i naseljenijih otoka". Dodala je kako je Brač od kopna udaljen svega 16 kilometara.

Gradonačelnica je istaknula da treba uspostaviti hitnu helikoptersku medicinsku pomoć, a ne da otočani budu prepušteni gliserima koji "nekad rade, a nekad ne rade".

Prema riječima gradonačelnice, trudnica je u utorak ujutro počela krvariti, a hitna medicinska pomoć na otoku pozvala je gliser da je preveze u splitsku bolnicu. Budući da oba glisera nisu bila u stanju voziti, onamo je nakon nekoliko sati prebačena helikopterom. U Split je u isto vrijeme kad i ona stigao njezin suprug, koji je na obalu otišao redovnim trajektom, u Splitu su ustanovili da plod više nije živ, a ženu su poslali kući s lijekovima za prekid trudnoće. Žena je ponovno pozvala hitnu medicinsku pomoć zbog bolova. Ona i suprug otišli su u Split redovnim trajektom, no ona je na trajektu rodila mrtvorođenče.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.