Njemački sud presudio protiv Volkswagena u skandalu 'Dieselgate'

Najviši njemački sud presudio je protiv Volkswagena u značajnom slučaju povezanom sa skandalom s dizelskim emisijama i otvorio put tisućama novih tužbi.

Njemački sud presudio protiv Volkswagena u skandalu 'Dieselgate' Julian Hochgesang, Unsplash
25. 5. 2020

Njemački Savezni sud (BGH) donio je u ponedjeljak obvezujuću presudu u slučaju Herberta Gilberta, koji je zahtijevao naknadu troškova u cijelosti za njegov automobil. Prema rješenju, on ima pravo na djelomičnu naknadu nakon vraćanja vozila VW-u.

Tvrdnja se odnosila na takozvani skandal "Diesel-gate", pod kojim je njemački proizvođač automobila priznao manipuliranje vozilima kako bi zavarao testove emisija.

Glasnogovornik VW-a izjavio je da će se sada obratiti ostalim kupcima koji su podnijeli zahtjeve i ponuditi im jednokratnu naknadu ako vrate svoj automobil. U izjavi poslanoj Euronewsu, glasnogovornik VW Nicolai Laude rekao je kako će se veličina te naknade utvrđivati ​​za svaki slučaj.

Također, presuda nije razlog za nove zahtjeve, dodajući da još uvijek nema neodgovorenih pitanja, poput zastare, te mogu li i kupci koji su kupili automobil nakon rujna 2015. podnijeti zahtjeve.

Na konferenciji za novinare, Gilbert je rekao da je ovo "sjajan dan i velika presuda, kakvu sam i predvidio. Ova će presuda pomoći tisućama drugih tužitelja koji su zaglavili u svojim postupcima da konačno dođu do zaključka".

Presuda bi mogla utrti put za nekoliko tisuća trajnih slučajeva protiv VW-a. U skandal je bilo uključeno najmanje 11 milijuna automobila, od kojih je 8 milijuna u Europi.

VW će vjerojatno biti obvezan platiti naknadu
Suci su već presudili da će VW biti obvezan platiti odštetu, ali da kupci neće dobiti cjelokupnu otkupnu cijenu svog vozila. Umjesto toga, dobili bi takozvanu "naknadu za korištenje" za prijeđene kilometre.

No Gilbert je umjesto toga podnio odštetni zahtjev za cjelokupnu otkupnu cijenu od 31.500 eura za svoj VW Sharan.

Viši regionalni sud u Coblenzu presudio je da Gilbertu duguje 25.600 eura plus kamate po povratku automobila. Obje su se stranke žalile protiv ove presude.

VW tvrdi da kupcu nije nanesena nikakva šteta instaliranjem softvera za ispuh, jer se vozilo moglo koristiti u bilo kojem trenutku, a ugradnja softvera nije prouzročila gubitak vrijednosti ili druge nedostatke.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.