Nakon nove izmjene pravila u Hrvatskoj neće biti moguće usvajati djecu iz Konga kao do sada. Uvodi se ključna promjena

Profesorica donijela nove detalje i pojasnila kako će posvajanje djece iz Konga izgledati ubuduće.

Ines Medić s Pravnog fakulteta u Splitu u Newsnightu je komentirala može li se slučaj iz Zambije ponoviti. Osvrnula se na Vladin zakonski prijedlog o međunarodnom privatnom pravu po kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju. Profesorica Medić je za N1 pojasnila da, nakon izmjene zakona, novi slučaj Zambije neće biti moguć jer će se tim izmjenama sanirati dosadašnje praznine.

Više o svemu donosi Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/profesorica-sve-pojasnila-nakon-nove-izmjene-nece-biti-moguce-usvajati-djecu-iz-konga-kao-do-sada-uvodi-se-kljucna-promjena/?fbclid=IwAR1Te8hIuhS9bceoKUo4yXconLhXX1f7CfuGc77laRnxyPWNZhGbuTgAvFw

Nakon nove izmjene pravila u Hrvatskoj neće biti moguće usvajati djecu iz Konga kao do sada. Uvodi se ključna promjena screeenshot HRT
2. 6. 2023

Prijedlogom dopuna Zakona o međunarodnom privatnom pravu, koje će Hrvatski sabor donijeti u hitnom postupku, uređuje se područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država. 
“Prijedlog koji je pustilo resorno ministarstvo je dobar i mislim da na odgovarajući način rješava problem koji smo imali dosad, a koji je rezultat propisa koji su na snazi”, kazala je Medić.

“Ovim prijedlogom koji nalaže da se uvijek kad se traži priznanje i ovrha stranih odluka o posvojenju, odnosno kad se predoči potvrda o legalizaciji, mislim da ne ostaje prostora ni za kakva različita tumačenja. Svaka odluka koja je odluka države koja nije članica EU ili članica haške konvencije a odnosi se na posvojenje mora biti legalizirana tako da mislim da je ta faktična praznina na ovaj način uspješno sanirana”, smatra Medić.

Na današnjoj saborskoj raspravi o ovom prijedlogu dio zastupnika naveo je da bi sudovi, a ne posvojitelji trebali provoditi postupak legalizacije oduke. No, Medić se s tim ne slaže u potpunosti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.