FOTO GALERIJA Najbolji među crossoverima otkriva karte, Qashqai dobiva revolucionarnu unutrašnjost i struju, a zauvijek gubi dizel

Izgleda poput Jukea i sljedeće generacije X-Traila - koji je već promoviran u Sjedinjenim Američkim Državama, u obliku najnovijeg Roguea. Očekuje se velika revizija dizajna iznutra i izvana. Danas je Nissan objavio i prve službene slike posve nove, revolucionarne unutrašnjosti novog Nissan Qashqai za 2021. Potvrđen je i s hibridnim sustavom e-Power. Uz tvorničke tizere dijelova unutrašnjosti modela u javnost su dospijele i špijunske fotke.
Nova generacija Nissan Qashqaija otkrivena je u službenim špijunskim snimkama. Dizela više nema zbog hibridne snage. Ispod poklopca motora stvari se stvarno mijenjaju za novi automobil. Diesel je potpuno isključen, s manjim brojem motora. Tu je 1.3-litreni benzinski motor koji je dostupan u dvije snage i s 12-voltnom blagom hibridnom asistencijom te novim hibridnim modelom.

FOTO GALERIJA Najbolji među crossoverima otkriva karte, Qashqai dobiva revolucionarnu unutrašnjost i struju, a zauvijek gubi dizel nissan promo
7. 12. 2020

Potvrđen je dolazak sljedeće generacije Nissana Qashqai, a danas su iz tvornice odaslane i prve slike interijera. Bestseler među crossoverima stiže dogodine, a po prvi put opremljen hibridnom snagom. I nema više dizela. Špijunske slike već smo objavili, a sad se čekaju one prave. Kako izvana izgleda najprodavaniji i najpoznatiji SUV kompaktni crossover znat će se uskoro. Do tada uživajte u slikama perfektne unutrašnjosti japanskog crossovera iz britanskog Sunderlanda.

Što je novo u unutrašnjosti? Kroz čitavu kabinu proteže se novo ambijentalno svjetlo bijele boje koje svojim ujednačenim sjajem ostavlja dojam profinjenosti i sklada te pritom stvara sigurno i umirujuće okruženje. Novi materijali sjedala čine kabinu primamljivim mjestom u kojem se putnici mogu opustiti. Za proizvodnju novog dizajna "napa kože" potrebno je 25 dana, a za vezenje novog 3D dijamantnog uzorka potrebno je više od 60 minuta. Dašak luksuza u ovu klasu unose masažna sjedala za vozača i suvozača, dostupna u najvišoj razini opreme, s tri programa rada čije se postavke mogu podešavati putem sustava NissanConnect. Posebna je pozornost posvećena ergonomiji i dizajnu prekidača i gumba visoke kvalitete, koji pod prstima ostavljaju solidan i profinjen dojam.

ZBOG NJEGA JE I PASSAT PROPAO

Malo je automobila imalo takav utjecaj na proizvođača kao što je to imao Qashqai imao za Nissan. Od lansiranja 2007. godine prodano ih je u preko tri milijuna u cijeloj Europi. Čak je i sada, ostarjeli model druge generacije privlači pažnju. Prodano ih je u ovoj godini 235.000 prodanih diljem kontinenta.
To je također izuzetno važan automobil za britansku automobilsku industriju. Qashqai se izrađuje u Nissanovom pogonu u Sunderlandu i to od predstavljanja modela. Najproizvodljiviji je to automobil u Britaniji, svojevrsni "auto nazionale". U Velikoj Britaniji se ne izrađuje nijedan drugi model u većem broju. I ovaj će se automobil treće generacije graditi u Sunderlandu, kao dio investicije u tvornicu vrijednu 400 milijuna funti. I sve to u vrijeme završne faze Brexita.

NAJBESKOMPROMISNIJI NISSAN IKADA

Ali to nije samo jedini kut iz Velike Britanije - novi Qashqai dizajnirao je Nissan Design Europe sa sjedištem u Londonu, dok se razvoj odvija u Nisanovom tehničkom centru za Europu u Bedfordshireu. Nissanovi su timovi dizajnera i inženjera razvili dosad najbeskompromisniju generaciju Qashqaija koja je u potpunosti usmjerena na kupce.

Napredne tehnologije Nissanove inteligentne mobilnosti vozaču su nadohvat ruke, a udobnost i kvaliteta osjećaju se pri svakom dodiru. Novi luksuzni materijali, pametne značajke i pomno promišljeni detalji uzdižu unutrašnjost koja se odlikuje naprednim dizajnom i praktičnošću u svakom elementu.

Matthew Weaver, potpredsjednik Odjela za dizajn Nissan Europe, izjavio je: „Novi Nissan Qashqai savršen je spoj izražajnog dizajna i očekivanja kupaca. Potrebe kupaca usmjeravaju nas u razvoju, a naš odvažni dizajn ispunjuje njihova najveća očekivanja. Novom generacijom podigli smo Qashqai na višu razinu u pogledu premium, ali praktične, luksuzne, ali pristupačne i napredne, ali iskoristive unutrašnjosti koja postavlja letvicu koju drugi moraju slijediti.”

POVEZANO UPRAVLJANJE

Novi Qashqai opremljen je naprednim multimedijskim sustavom s najvećom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući integraciju s pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi koji omogućuje povezivanje do sedam uređaja te uslugu NissanConnect Services, posebnu aplikaciju za kontrolu i nadzor nad vozilom.

Veći, 9-inčni zaslon sustava NissanConnect veće rezolucije digitalni je ulaz u navigaciju, multimediju i postavke vozila. Kompatibilan je sa sustavima Android Auto® i Apple CarPlay®, s kojim se može povezati i bežično. Više korisničkih profila s memorijom omogućuje prilagođavanje navigacije, glazbe i postavki sustava svakom vozaču.

Savršenu reprodukciju zvuka, bilo s digitalnog radija ili pametnog telefona, osigurava audiosustav Bose® Premium. Čini ga 10 zvučnika i Boseova bas kutija Acoustimass® smještena u prtljažniku. Zajedno proizvode čist, snažan zvuk optimalne zvučne kvalitete za sve putnike, ne samo za one na prednjim sjedalima.

Novi potpuno digitalni 12,3-inčni zaslon visoke razlučivosti može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču. Na pozadinu digitalnog zaslona primijenjena je tradicionalna tekstura rezanog stakla Kiriko, kojom se odaje počast Nissanovim japanskim genima.

Inovativni novi 10,8-inčni head-up zaslon ima najveću površinu prikaza u klasi. Najvažnije informacije navigacijskog sustava, sustava za pomoć u vožnji i one o stanju u prometu prikazuju se na vjetrobranskom staklu, izravno u vozačevu vidnom polju. To vozaču omogućuje da se usredotoči na cestu te mu pruža veći osjećaj udobnosti i sigurnosti za upravljačem.

Vještine povezivanja doma i automobila kompatibilne su s uslugama Google Assistant i Amazon Alexa. Alexa je prvi put ugrađena u Qashqai. Sustav podržava široki spektar komandi, uključujući mogućnost glasovnog slanja odredišta navigacijskom sustavu automobila preko pametnog uređaja, što smanjuje vrijeme potrebno za unošenje odredišta.

Aplikacija NissanConnect omogućuje upravljanje funkcijama vozila, kao što su truba i svjetla te daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Mogu se postaviti i pametna upozorenja, kao što su ograničenje brzine, vrijeme i parkirna zona, s obavijestima ako vozilo prekorači zadane parametre.

Qashqai prvi put predstavlja izvještaje o stanju vozila koji se mogu pregledavati u aplikaciji, a koji obavještavaju korisnike treba li njihovo vozilo hitan servis, pružaju procjenu performansi u stvarnom vremenu te upozoravaju na moguće kvarove.

U aplikaciji se mogu pregledavati i povijest i analiza vožnji koje korisnicima pružaju uvid u ukupno prijeđenu udaljenost i vrijeme provedeno na putu.

Dok ne upotrebljavaju navigaciju telefona, vozačima je dostupan sustav TomTom 3D Maps & Live Traffic s naprednim značajkama kao što je ažuriranje karata putem interneta, stanje u prometu u stvarnom vremenu, Google Street View, prikaz lokacija kamera za nadzor brzine i prikaz cijena goriva. Vozači preko aplikacije mogu pristupiti i navigaciji Door-to-Door Navigation te locirati svoje vozilo s pomoću funkcije My Car Finder.

Novi Qashqai uključuje funkciju praćenja ukradenog automobila(*). Ta usluga osigurava stalan kontakt s policijom i pružateljima usluga treće strane te vas automatski upozorava na krađu preko aplikacije NissanConnect kako biste mogli pratiti i vratiti vozilo.

Gumb kojem se pristupa preko zaslona sustava NissanConnect omogućuje kupcima neprekidan kontakt s pružateljem usluge koji ga povezuje s najbližim službama za popravak i vuču vozila. Za razliku od sustava eCall, ovaj sustav ne aktivira se automatski prilikom nesreće.

Po prvi put u Qashqaiju, prednja konzola nudi praktični bežični punjač za pametne telefone snage 15 W, što ga čini jednim od najsnažnijih u klasi. Dovoljno je velik i za najveće uređaje, uključujući i nedavno predstavljeni Apple iPhone 12 Pro Max.

U mogućnostima povezivanja mogu uživati svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama sprijeda i straga.

Zvučna upozorenja novog Qashqaija, primjerice podsjetnik na neprivezani pojas i zvuk pokazivača smjera, razvijeni su u suradnji s japanskim studijem za razvoj videoigara Bandai Namco, čime dodatno ističu Qashqaijevo japansko naslijeđe. Zvukovi su harmoničniji i imaju melodičniji dvotonski potpis.

„U Qashqai smo unijeli visoku razinu povezivosti koja kupcima omogućuje nadzor nad automobilom i komunikaciju s njim preko uređaja za pomoć u kućanstvu ili pametnih telefona. No, temelj su svih tih novih značajki praktičnost i jednostavnost uporabe”, izjavio je Gareth Dunsmore, potpredsjednik Odjela za brending i korisničko iskustvo Nissana Europe.

ZAVIDNA UDOBNOST

Novi Qashqai nastavlja vozačima pružati nenadmašnu razinu svijesti o okruženju, zahvaljujući većoj preglednosti prednjeg, bočnog i stražnjeg dijela. Poboljšanja uključuju širi kut vjetrobranskog stakla, tanji prednji nosač krova i retrovizore postavljene na vrata umjesto na A-nosaču, čime su smanjena nepregledna područja.

Dulji međuosovinski razmak novog Qashqaija i učinkovitija organizacija prostora oslobađaju još više prostora za putnike. Prostor za koljena putnika na stražnjoj klupi povećan je za 28 mm na 608 mm, a veći je i razmak između vozača i suvozača. Prostor za glavu na prednjoj i stražnjoj klupi povećan je za 15 mm, zahvaljujući manjem povećanju vanjskih dimenzija.

Viši položaj sjedenja i izdašnije bočne dimenzije više no ikad omogućuju udoban smještaj za osobe različite tjelesne građe, a udobno će se smjestiti i odrasli između 145 cm i 192 cm visine. Podešavanje sjedišta prednjeg sjedala po nagibu u najvišoj razini opreme pruža još više udobnosti.

Veći osjećaj sigurnosti pri dinamičnijoj vožnji omogućuju naslon sjedala i oblik sjedišta koji pružaju snažniju bočnu potporu te kut pod kojim su bočni oslonci postavljeni.

Sjedala s memorijskom funkcijom dostupna u najvišoj razini opreme te omogućuju pohranu dvaju položaja sjedala za oba prednja sjedala i tako olakšavaju pronalaženje najudobnijeg položaja.

Nissanova bestežinska sjedala nadahnuta NASA-inim, predstavljena u prethodnoj generaciji Qashqaija, rezultat su iscrpnih istraživanja na stazi i cesti kako bi se osigurao optimalan položaj tijela i smanjila razina umora za sve putnike na dugim ili kratkim putovanjima.

Nova opcija grijanja upravljača pruža veći osjećaj udobnosti u zimskim mjesecima.

UTJELOVLJENJE PRAKTIČNOSTI

Luksuznija, ali jednako praktična unutrašnjost Qashqaija ispunit će svakodnevne potrebe kupaca za prijevozom najrazličitijih predmeta, od dječjih kolica do namirnica.

Električna vrata prtljažnika olakšat će pristup prtljažniku kad su vam ruke pune. Ukupan obujam prtljažnika povećan je za 50 litara u odnosu na prethodnu generaciju. Za to je zaslužna podnica prtljažnika koja je zahvaljujući kompaktnijoj konstrukciji stražnjeg ovjesa spuštena za 20 mm.

Popularne značajke prethodnika, primjerice bočni pretinci za odlaganje iznad unutarnjih lukova blatobrana i prilagodljivi razdjelnik prtljažnog prostora, poboljšani su u novoj generaciji, kao i izdržljivi tepih s jedne strane i plastika koja se lako čisti s druge strane.

Kako bi utovar predmeta u mraku bio lakši, prtljažnik je opremljen dvostrukim svjetlima. Straga je ugrađena i 12-voltna utičnica za napajanje uređaja, kao što su električni hladnjaci za izlete.

Čak su i pretinci u putničkom prostoru dorađeni kako bi se povećala iskoristivost. Dva držača čaša postavljena su na većem razmaku, čime je povećan kapacitet i olakšano vađenje manjih čaša. U pretince u vratima sada stanu i boce do 1,5 litara, u usporedbi s 500 ml na prethodnoj generaciji.

Ergonomičniji dizajn ulaza olakšava ulazak i izlazak iz vozila u odnosu na prethodnu generaciju, što je posebno praktično u uskim prostorima, kao što su garaže.

Sve u svemu, niz jednostavnih i praktičnih aplikacija za pametne telefone, udobnost i praktičnost masažnih sjedala i grijanog upravljača, završna obrada i kvalitetni materijali, dodatni prostor za putnike i prtljagu novog Qashqaija još će jednom nagovijestiti kupcima što mogu očekivati od ovog crossovera srednje veličine. Treća generacija Nissanovog revolucionarnog vozila putnike će odvesti na putovanje koje je jednako udobno i ugodno od početka do kraja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.