U Splitu vatrogasci cijelu noć gasili požare, u Nizozemskoj i Austriji pirotehnika je u novogodišnjoj noći odnijela dva života

U Nizozemskoj je posljednje noći stare godine u nesreći s pirotehnikom poginuo 12-godišnji dječak, a drugi je teško ozlijeđen. U Austriji je pirotehnika odnijela život 23-godišnjaka. U Splitu cijelu noć gasili požare koje je izazvala pirotehnika, u Zagrebu brzo ugašen požar na neboderu. U međuvremenu, na sjeveru Belgije, silovita eksplozija u stambenoj zgradi u petak odnijela je tri života, dok je jedna žena spašena iz ruševina.
 

U Splitu vatrogasci cijelu noć gasili požare, u Nizozemskoj i Austriji pirotehnika je u novogodišnjoj noći odnijela dva života Theo Crazzolara from Pixabay
1. 1. 2022

FOTO: Theo Crazzolara / Pixabay

Kako javlja HINA, https://www.hina.hr/rubrika/hrvatska burno je bilo i opasno noćas u Hrvatskoj, a svjetske agencija pišu o tragedijama na Silvestrovo, koji je odnio život 12-godišnjaka, dogodio se u malom nizozemskom gradiću Haaksbergenu u blizini granice s Njemačkom, navodi njemačka novinska agencija dpa.

Kako navode iz policije, djeca se nisu igrala sama s pirotehnikom i nisu kriva za nesreću, već su samo promatrala kako odrasli muškarac s uređajem domaće izrade ispaljuje raketu. Što je i zašto točno pošlo po zlu, još nije poznato, no muškarac je uhićen.

Korištenje vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava zabranjeno je u Nizozemskoj, no mnogi o tome ne vode računa, pogotovo u novogodišnjoj noći.

Smrtonosna pirotehnička nesreća zabilježena je i u Austriji, gdje je 23-godišnjak poginuo u raketnom požaru u okrugu Baden nešto poslije ponoći, pri čemu su ozlijeđeni 21-godišnjak i još dvoje. Grupa od desetak ljudi dočekala je Novu godinu na jednoj od tamošnjih livada, koristeći pirotehniku, javlja austrijska novinska agencija APA.

U Austriji je noću zabilježeno nekoliko sličnih nesreća, ali s manje tragičnim posljedicama. Slična je situacija bila i u Italiji, gdje je petardama i slično ozlijeđeno više od desetak ljudi, uključujući 47-godišnjaka u južnom gradu Salernu. Iz Turnhouta na sjeveru Belgije u petak je izvijestila snažna eksplozija koja je uništila mnogo četverokatnice i odnio tri života. No, spasioci su uspjeli spasiti živu ženu ispod ruševina, a još jedna osoba se vodi kao nestala. Vlasti sumnjaju da je eksploziju izazvalo curenje plina, ali još nisu doneseni konačni nalazi, javlja dpa.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.