“Kriza izazvana koronavirusom je zadnji čavao u lijes neoliberalizma”

"Sada vidimo da je država zadnja instanca kojoj se obraćamo kada zagusti. Tržište u ključnim segmentima više ne može samo funkcionirati", poručio je Marcel Fratzscher, ravnatelj Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja iz Berlina.

“Kriza izazvana koronavirusom je zadnji čavao u lijes neoliberalizma” Pixabay
30. 4. 2020

Borba protiv ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa iznijela je na vidjelo nedostatke i granice slobodnog tržišta, ali i snagu politike, poručio je ravnatelj Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) iz Berlina Marcel Fratzscher.

Kad bi se društva oslanjala samo na slobodno tržišno natjecanje, sad bismo i više nego jasno vidjeli sve rizike takvog postupanja, istaknuo je njemački ekonomist u razgovoru za njemačku novinsku agenciju dpa. “Rekao bih da je kriza izazvana koronavirusom nešto poput zadnjeg čavla u lijes neoliberalizma”, ustvrdio je Fratzscher.

Podsjetio je na to da u jeku trenutačne krize nema drugog rješenja nego da država uskoči u pomoć tvrtkama, radnicima, ali i školama i bolnicama. “Njemačka je vlada mobilizirala jamstva i izravnu pomoć u iznosu od preko bilijun eura”, podsjetio je šef Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

“Sada vidimo da je država zadnja instanca kojoj se obraćamo kada zagusti. Tržište u ključnim segmentima više ne može samo funkcionirati. To je signal zbog kojeg bismo svi trebali postati svjesni toga da je snažna, učinkovita i dobro funkcionirajuća država apsolutno neophodna”, izjavio je Fratzscher.

Dodao je da se to moglo vidjeti i tijekom financijske krize iz 2008. i 2009. godine, ali i migrantske i klimatske krize. Kritike upućene tromom, birokratskom državnom aparatu sada su u jeku pandemije bolesti Covid-19 postale prilično neuvljerive, ustvrdio je ovaj njemački ekonom.

Fratzscher je upozorio i na to da zdravstveni sustav ne smije biti podređen isključivo profitu. “Kad pogledate Sjedinjene Američke Države, gdje su mnogi ljudi prepušteni sami sebi, postaje vam jasno koliko su sada važne državne institucije. Dobro je dopustiti konkurenciju u medicinskom sustavu, ali istovremeno se mora osigurati visoka kvaliteta osnovne zdravstvene zaštite”, poručio je ravnatelj Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja iz Berlina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.