VIDEO: Kod Korčule uočeni kitovi koji narastu i do 18 metara i najveće su zubate životinje na svijetu koje inače žive u morskim dubinama (našle su se u opasnosti)

Najmanje 5 ogromnih kitova u Jadranu! Hrvatski biolozi pozivaju ljude da ih obavijeste ako vide morske divove jer im to može pomoći u bijegu od smrti.

VIDEO: Kod Korčule uočeni kitovi koji narastu i do 18 metara i najveće su zubate životinje na svijetu koje inače žive u morskim dubinama (našle su se u opasnosti) Christian Neßlinger from Pixabay
25. 8. 2023

Institut Plavi svijet priopćio je danas da su kod dalmatinskog otoka Korčule u srednjem Jadranu uočeni kitovi grbavci koji mogu narasti i do 18 metara. Pretpostavlja se da ih je najmanje pet, jer postoji opasnost da se nasukaju, no iz zavoda su zamolili ljude da ih obavijeste ako ih vide.
 

Kitom v Jadranu grozi, da nasedejo

Grbavi kitovi obično žive na dubinama većim od tisuću metara, pa postoji opasnost od nasukanja i propadanja u Jadranskom moru, upozoravaju iz instituta i pozivaju ljude da ih obavijeste kada ih primijete kako bi ih se spasilo. U priopćenju je istaknuto da ih se rijetko viđa u Jadranu s obzirom na to da ih je malo i da žive duboko u moru. Znaju da se nalaze na jugu Jadrana i u blizini Otrantskih vrata, jer ih redovito detektiraju uređaji za zvučno snimanje, no u većini slučajeva njihovi posjeti srednjem i sjevernom Jadranu završavaju njihovim nasukavanjem i smrću, uglavnom na talijanskoj strani Jadranskog mora. Kako bismo ih spasili, potrebno ih je stoga pratiti kako bismo znali smjer njihova kretanja.
 

Najveća živuća zubata životinja

Istaknuli su da su zahvaljujući praćenju njihovog kretanja u Hrvatskoj, na temelju dojava ljudi i objava u medijima, u rujnu 2014. kolege u Italiji upozoreni na skupinu grenlandskih kitova. Tada su Talijani pravodobnom akcijom u svojim vodama uspjeli četiri od sedam kitova vratiti u more. Naglasili su i kako je ovo prva uspješna akcija vraćanja ovih kitova u more u Sredozemnom moru.
 

Zadnji put grbavi kitovi u Hrvatskoj su uočeni u kolovozu 2016. u blizini Rovinja.

Grenlandski kitovi najveći su predstavnici zubatih kitova i ujedno najveća živuća zubata životinja. Odrasli mužjaci mogu biti dugi do 18 metara i težiti 60 tona. Žive u svim morima i oceanima, osim u polarnim područjima. Uglavnom se hrane velikim glavonošcima. Sivo-crne su ili smeđe boje i mogu imati bijele mrlje, navodi Index.hr.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.