Kod ruskih šišmiša pronađen je NOVI koronavirus koji može zaraziti čovjeka, a otporan je na postojeće cjepivo

Šala, podmetaljka ili gruba istina stiže iz USA labaratorija! - "Ne želimo nikoga plašiti, ujedno ne možemo reći da je ovaj virus potpuno otporan na cjepivo. No svakako nas brine što virusi takvih karakteristika već postoje i kruže u prirodi. Oni su sposobni vezanja na ljudske receptore, a trenutno dostupna cjepiva ne mogu ih neutralizirati", upozorava Michael Letko, voditelj američkih znanstvenika koji su otkrili virus.

Američki znanstvenici pod vodstvom Michaela Letka pronašli su skupinu koronavirusa sličnih SARS-CoV-2 kod šišmiša u Rusiji.

Kod ruskih šišmiša pronađen je NOVI koronavirus koji može zaraziti čovjeka, a otporan je na postojeće cjepivo Wolfgang Eckert / Pixabay
29. 9. 2022

Foto: Wolfgang Eckert / Pixabay

Iz SAD-a stižu zastrašujuće vijesti: istraživači su kod šišmiša pronašli novi koronavirus koji bi mogao biti opasan za ljudsku populaciju. Virus je sposoban zaraziti ljudske stanice i zaobići imunološku zaštitu koju pružaju cjepiva protiv covida-19.

Skupina koronavirusa, imenovana Khosta

Godine 2020. američki znanstvenici pod vodstvom Michaela Letka pronašli su skupinu koronavirusa sličnih SARS-CoV-2 kod šišmiša u Rusiji.

Donedavno se vjerovalo da virus, nazvan Khosta-2, ne predstavlja prijetnju ljudima, no nakon opsežne analize otkriveno je da virus može zaraziti ljudske stanice u laboratoriju, što je prvi znak za uzbunu da bi mogao postati prijetnja ljudskom zdravlju.

Sličan virus ranije je pronađen, također u ruskih šišmiša, nazvan je

Khosta-1, ali je utvrđeno da ne može zaraziti ljudske stanice. Problem s Khosta-2 je što može učiniti upravo to. Više. Ovaj se virus veže za isti protein, ACE2, kao i virus SARS-CoV-2.

"Receptori na ljudskim stanicama put su kojim virus ulazi u stanicu", kaže Letko. “Ako virus ne može ući u stanicu, infekcija ne dolazi.” Ono što znanstvenike brine još više od činjenice da Khosta-2 može ući u ljudske stanice jest činjenica da antitijela koja dobijemo nakon cijepljenja protiv covida nemaju snagu Letkov tim je u laboratoriju miješao serum osoba cijepljenih protiv covida s virusom Khosta-2, kao i sa serumima osoba preboljelih omikronom. U oba slučaja nije došlo do neutralizacije virusa.

S bazom podataka za učinkovitije djelovanje

Letkov tim vrijedno radi na bazi podataka koja će obuhvatiti sve informacije o tome koje receptore virusi koriste za inficiranje ljudskih stanica, kao i mogu li pojedinačni virusi odoljeti imunološkoj zaštiti nakon cijepljenja. Letko kaže da su znanstvenici uz pomoć ove baze podataka je lakše i učinkovitije uspoređivati ​​novootkrivene viruse i bolesti s onima koji su već zabilježeni."U nekom trenutku u budućnosti, kada budemo suočeni s novim bolestima, više nećemo toliko paničariti kada virus prijeđe na ljudsku populaciju. Mi jednostavno će ga unijeti u bazu podataka i vrlo brzo otkriti kojim receptorima inficira stanice, kao i je li možda otporan na postojeće vrste cjepiva i tretmana", rekao je Letko, dodavši da bi spomenuti projekt mogao zaživjeti unutar 10 do 20 godina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.