Još jedno priznanje za naše inovatore: Hrvatska u skupini “umjerenih inovatora”

Europska komisija objavila je jučer Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2020. godinu. Hrvatska spada u treću od ukupno četiri skupine i ubraja se u takozvane "umjerene inovatore".

Još jedno priznanje za naše inovatore: Hrvatska u skupini “umjerenih inovatora” Pixabay
25. 6. 2020

Europska komisija objavila je jučer takozvanu Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2020. godinu koja je pokazala da se uspješnost Europe na području inovacija i dalje poboljšava te da je Unija nadmašila Sjedinjene Američke Države drugu godinu za redom.

Ovogodišnja ljestvica pokazuje da je EU dobro mjesto za inovacije, ali i da moramo dodatno pojačati napore kako bismo pronašli globalna rješenja za obuzdavanje virusa i istodobno pomogli Europi u oporavku. Više nego ikad prije inovacije su važne jer su u središtu naših nastojanja da pobijedimo pandemiju koronavirusa”, izjavio je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel dodala je: “Europska unija predvodi izlazak iz koronakrize jačanjem potpore istraživačkim naporima i okupljanjem dionika u inovacijske ekosustave koji mogu pretvoriti ideje u stvarnost i poboljšati život građana. EU će nakon COVIDa-19 biti snažniji i ujedinjeniji nego ikad prije zahvaljujući kreativnosti i uspješnosti u području inovacija, kao što je vidljivo iz ovogodišnje ljestvice.” 

U Europskoj ljestvici uspjeha u inoviranju navodi se da se inovativnost na području Europske unije od 2012. godine u prosjeku povećala za 8,9 posto. Inovativnost se u proteklih osam godina povećala u čak 24 zemlje članice EU-a, a smanjila se u samo njih četiri. Najveći porast inoviranja zabilježen je u Litvi, Latviji, Portugalu i Grčkoj, a najveći pad u Sloveniji i Rumunjskoj. 

Države članice su u izvješću podijeljene u 4 skupine prema razini uspješnosti.

Danska, Finska, Luksemburg, Nizozemska i Švedska su predvodnice u području inovacija i njihova je uspješnost na tom području znatno iznad prosjeka EU-a.

Austrija, Belgija, Estonija, Francuska, Njemačka, Irska i Portugal spadaju u skupinu “velikih inovatora” i njihova je uspješnost iznad ili blizu prosjeka EU-a.

Hrvatska spada u skupinu “umjerenih inovatora” zajedno sa Ciprom, Češkom, Grčkom, Mađarskom, Italijom, Latvijom, Litvom, Maltom, Poljskom, Slovačkom, Slovenijom i Španjolskom, što znači da bilježe rezultate ispod prosjeka EU-a.

Rumunjska i Bugarska su na začelju ljestvice te spadaju u skupinu “skromnih inovatora”, što znači da je njihova uspješnost u području inovacija daleko ispod prosjeka EU-a.

Što se tiče usporedbe na globalnoj razini, Europska unija je po inovativnosti jača od Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Brazila, Rusije, Južne Afrike i Indije, ali zaostaje za Južnom Korejom, Australijom i Japanom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.