Spektakularne FOTKE windsurfinga s Brača! Kad ne mogu Japan, Južna Koreja, Barcelona, Fuerteventura, Tenerifi... ima tko može. Jahači valova jedino u Hrvatskoj

Bol na Braču i nigdje drugdje na svijetu! Održana senzacionalna regata jahača valova u Svjetskom kupu u jedrenju na dasci u disciplini slalom i to jedna jedina ove godine, jer zbog pandemije to nije uspjelo nikome drugome nego Hrvatima

Spektakularne FOTKE windsurfinga s Brača! Kad ne mogu Japan, Južna Koreja, Barcelona, Fuerteventura, Tenerifi... ima tko može. Jahači valova jedino u Hrvatskoj Dubravka Pajk
22. 7. 2020

Bol na Braču bio je domaćin prvog nadmetanja za Svjetski kup u
jedrenju na dasci u disciplini slalom, na kojem su se okupila najbolja svjetska imena windsurfinga. Od 13. do 18. srpnja u Bolu, u akvatoriju Zlatnog rata, održana je prva ovosezonska regata u jedrenju na dasci, u disciplini slalom, međunarodna windsurfing regata „2020 Zoo Station Croatia PWA Slalom World Tour“.
„PWA Zoo Station Bol 2020 Slalom World Tour“ prva je utrka sezone u Svjetskom
kupu PWA (Professional Windsurfing Association). Naime, zbog pandemije
koronavirusa do sada su odgođene sve windsurfing regate, od Japana, Južne Koreje, Barcelone, Sylt, Fuerteventure, Tenerifa, Porta, da bi se prvi dio ovogodišnjeg World Toura odjedrio u akvatoriju Bola.
Regata se vozila u formatu “downwind slalom”, odnosno kurs regatnog polja bo je postavljen sa startom blizu vrha Zlatnog rata, te su surferi uz četiri okreta niz vjetar, jedrili do cilja koji je bio pred centrom “Zoo Station Bol”. Utrka je dužine oko 2 kilometra i traje nekih 5-7 minuta, a u grupi vozi osam natjecatelja, te četiri najbolja idu dalje sve do finala. To čini jednu kompletnu utrku, odnosno race, a ona traje oko 90 minuta. Nakon 6 dana regatavanja, u ženskoj konkurenciji, prvo mjesto osvojio je Poljak Maciek Rutkowski (POL-23), dok je drugo mjesto osvojio ponajbolji hrvatski windsurfer Enrico Marotti (CRO-401), te treće mjesto talijan, odličan Bruno Martini (ITA-160). MaciekRutkowski je ostvario ukupno sedam pobjeda, Enrico Marotti tri, dok je Bruno Martini ostvario dvije pobjede. Posljednjeg dana regate vjetra nije bilo, ali je zato u prethodnih pet dana odjedreno 12 eliminacijskih ciklusa u muškoj i 13 u
ženskoj konkurenciji te 6 eliminacija za žene u kategoriji Foil.
Zoo Station na Bolu pokazao se kao odličan domaćin regate. Veselimo se lijepim
kadrovima ovog atraktivnog sporta koji će putovati svijetom i tako predstaviti našu lijepu zemlju i hrvatsko more.
Uz Enrica Marottija Hrvatsku su još predstavljali Luka Mratović, hrvatski olimpijac, koji se plasirao na peto mjesto, te Matko Jovanović (10.), Marko Sekulić (13.), Ian Anić (16.), Vladan Desnica (19.), Nikola Brebrić (21.) i Saša Svalina (23.).
U ženskoj konkurenciji u slalomu, prvo mjesto osvojila je Jenna Gibson (GBR-96),
hrvatska predstavnica Palma Čargo (CRO–751) zauzela je odlično drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojila je Alice Read (GBR-248). Hrvatska predstavnica Lara Bulić (CRO-14) plasirala se na osmo mjesto, dok je Urška Kavčič Desnica (CRO-51) osvojila deseto mjesto.
Ove godine biti će održana još jedna slalom regata unutar PWA svjetskog kupa –
2020 Marignane PWA World Cup u Francuskoj, no i ona je još pod znakom pitanja.

Rezultati na linkuhttps://www.pwaworldtour.com/ index.php?id=38&tx_pwaevent_ pi1%5BshowUid%5D=307&cHash= 5f606fd3361d91323a58c1ddebff4c 15 :

Palma Čargo CRO-751
Najbolje plasirana hrvatica, osvojeno 2 mjesto


Prošlog tjedna se u Bolu održavala regata PWA world tour-a. Vozile su se dvije discipline za žene: slalom i foil. U slalomu sam završila na 2. mjestu, a u foilu na 4. Jako sam zadovoljna s rezultatom i s vremenskim uvjetima. :) Odlicno se osjećam ponovo se natjecati nakon ove prisilne Corona pauze. Ovo je bio odlican trening i priprema za daljna natjecanja. Nadam se da ćemo i sljedeće godine imati ovako važnu regatu upravo tu na domaćem terenu. Svaka čast ekipi na odličnoj organizaciji, vidimo se dogodine!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.