Iznad svih Hrvatska u režiji Šime Vrsaljka i Drage Sopte, čija je fotka iz Moskve proglašena 4. najboljom na svijetu

U Lausannei su na vrhunskoj gala sportskoj svečanosti dodijeljene nagrade najboljim sportskim novinarima u raznim kategorijama. Bilo je to prvo izdanje AIPS Sport Media Awards, kojem su nazočili svjetski uglednici. Među inima i Zvonimir Boban, član čelništva FIFA. Od naših novinara i proizvođača sadržaja, najbolji je bio Drago Sopta, službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza. Njegova fotografija, lijevog beka hrvatske nogometne reprezentacije, Šime Vrsaljka, kako obožava Hrvatsku proglašena je četvrtom najboljom na svijetu

Iznad svih Hrvatska u režiji Šime Vrsaljka i Drage Sopte, čija je fotka iz Moskve proglašena 4. najboljom na svijetu Drago Sopta/HNS
25. 1. 2019

Napisao: Borut Černelić

Snimio: Drago Sopta/HNS

Drago Sopta, službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza, dobio je vrijedno priznanje Međunarodnog udruženja sportskih novinara - njegova je fotka snimljena u Moskvi nakon završetka polufinalne utakmice s Engleskom u srpnju 2018. izabrana među pet najboljih u svijetu, a AIPS Sport Media Awards proglasio ju je u ponedjeljak četvrtom najboljom.

Međunarodno udruženje sportskih novinara (AIPS) odabralo je pet najboljih ovogodišnjih sportskih fotografija, a u elitnom je društvu i fotograf HNS-a Drago Sopta.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, uhvatio je prekrasan trenutak koji prikazuje reprezentativca Šimu Vrsaljka s hrvatskom zastavom nakon veličanstvene polufinalne pobjede nad Engleskom. Ta je scena vrlo brzo obišla svijet i postala hit u brojnim medijima, televizijama, medijskim platformama i na različitim društvenim mrežama.

Na natječaj za najbolje pristiglo je čak 1273 uradaka iz 119 zemalja, a proglašenje pobjednika održano je na svečanoj dodjeli priznanja najboljima 21. siječnja u Lausannei.

Bilo je to premijerno izdanje nagrade koju Međunarodno udruženje sportskih novinara dodjeljuje pod nazivom Sport Media Awards. U Lausannei je održan Svjetski kongres AIPS-a - međunarodnog udruženja sportskih novinara na kojem je sudjelovalo gotovo 200 predstavnika iz 97 zemalja.

Svečanost u "Beau Rivage hotelu" u Lausannei prenošena je putem Facebooka, ali i putem Eurovisionove WorldFeed usluge u suradnji s AFP-om


POBJEDNICI PO KATEGORIJAMA:

· Vincent Riemersma, Sjenke za klizanje, PZC (Nizozemska) - Fotografija - Sportska akcija.


- Adam Pretty, Budimpešta Svjetsko prvenstvo u plivanju, Getty Images (Njemačka) - Fotografija - Portfolio.

· Igor Rabiner, Sportaši ili robovi? Rabiner protiv bojkota Olimpijade, Sport-Express (Rusija)


- Pisano novinarstvo - najbolja kolumna


· José Ignacio Pérez Hernández, "Yo jugué al fútbol en Auschwitz" ("Igrao sam nogomet u Auschwitzu"), MARCA (Španjolska) - Pisano novinarstvo - Najbolji tekst
· Emanuela Audisio, 1968. - Sport i revolucija, 3D Produzioni (Italija) - Video - Dokumentarni film.
Diego Hurtado De Mendoza / Greg Groggel / Peter Berg, Narodni borci: Teofilo Stevenson i Legenda o kubanskom boksu, Olimpijski kanal (Španjolska) - Video - Profil sportaša.
· Pirmin Styrnol / Jürgen Schmidt / Horst Eckel - Za umiranje u Bernu (Horst Eckel - Zauvijek junak iz Berna), SWR2 (Njemačka)


- Audio.
· YIN MA, ekskluzivno! Wechat zapisnik između dvije legendarne žene, Lang Pinga i Li Yana, naglašavajući njihovu fleksibilnost, We Love Volley (Kina) - Journalistic Weblog

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.