Prekrasne vijesti stižu iz Istre i Savudrijske vale: tijekom rada na terenu primijetili su...

Srećko među ljudima Istre! Društvo koje se bavi proučavanjem delfina ovih je dana imalo sreće. Uočili su prvu ovogodišnju skupinu dupina, i ne samo to. Među njima je bio i Srećko!

slika je simbolična marion beraudias from Pixabay
8. 2. 2024

"Veoma smo sretni što možemo podijeliti vijest o našem prvom ovogodišnjem susretu s dupinima", napisali su iz Društva Morigenos, neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjem, edukacijom, podizanjem javne svijesti i zaštitom morskog okoliša. već poznatih delfina, ali su se posebno obradovali kad su prepoznali Srećka.

Sjećate li se još njegove priče? Nesretnik se zapleo u ribarsku mrežu, ribar ga je spasio, ali ipak je ostalo lebdjeti pitanje koliko su teške posljedice, hoće li Srećko uspjeti preživjeti?

Doista, sve naizgled uspješne intervencije nisu uvijek uspješne na duži rok. terminu", napisali su u spomenutoj udruzi, no kako se činilo da nije zadobio teže ozljede, bili su optimistični.
 

Srečko (ime je dobio uz pomoć pratitelja) je u tome uspio, a dokaz tome su i fotografije iznad. Jučer smo ga primijetili kako veselo pliva s prijateljima nedaleko od našeg istraživačkog broda (slika 3), što potvrđuje da je i prošlogodišnja akcija spašavanja bila dugoročno uspješna", napisali su u Morigenosu. Sjećate li se dupina tzv. Prešeren? Ime je dobio po našem najvećem pjesniku jer su ga znanstvenici prvi put primijetili na Prešernov dan, o njemu smo maloprije pisali, a punio je naslovnice medija zbog vrlo posebnog podviga - saznali su da je do Pirana doplivao iz Tirenskog mora, sjeverno od Sicilije i tako prešao oko 1000 kilometara, što je bilo najduže zabilježeno putovanje istraživača među delfinima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.