Je li Ikea stvarno tako pristupačna kao što mislimo? Usporedba cijena će vas ostaviti bez riječi (VIDEO)

OTKRIVAMO GDJE KUPITI NAMJEŠTAJ! Švedski proizvođač namještaja sinonim je za pristupačne, a opet moderne i visokokvalitetne komade namještaja od 1990-ih, kada se proširio diljem svijeta. Je li tome baš tako? Iznenaditi ćete se, od trgovačkih lanaca namještaja trenutno je najjeftiniji Jysk, a IKEA je u rangu s Harvey Normanom...

"Nije li Ikea nekada bila trgovina namještajem za one koji nemaju puno novca?" pitao se. "Očito nije."

Je li Ikea stvarno tako pristupačna kao što mislimo? Usporedba cijena će vas ostaviti bez riječi (VIDEO) Borut Živulovič/BOBO
5. 12. 2023

Kada nam na pamet padne izraz "pristupačan namještaj", većina nas vjerojatno pomisli na Ikeu. Od 1990-ih, kada se proširio svijetom, švedski proizvođač namještaja bio je toliki sinonim za pristupačne, a moderne i kvalitetne komade namještaja i dodataka za dom da su Hrvati, sve do otvaranja Ikeine podružnice u Zagrebu, odlazili čak i u Italiju (kod Gorice) te u Austriju (u Graz) kako bi kupili njihove proizvode.

No, je li IKEA namještaj doista tako pristupačan kao što mislimo - ili smo se toliko navikli pronalaziti najbolje cijene u IKEA-i da uopće ne pratimo cijene namještaja drugih dobavljača više i zato nismo primijetili da su jako poskupjele?” Jedna od korisnica TikToka, koja je ovih dana analizirala cijene raznih Ikeinih proizvoda u SAD-u i usporedila ih s cijenama ostalih ponuđača namještaja, je siguran da se radi o ovom drugom.

"Nije li Ikea nekada bila trgovina namještajem za one koji nemaju puno novca?" pitao se. "Očito nije. Pogledajte ovu Ikeinu sofu. Koliko biste rekli da košta? Recimo da bih je platio najviše 600 dolara. Ali ne! Košta 1600 dolara (skoro 1500 eura, op. a.)!"

@loljustmark IKEA what r we doing #greenscreen #ikea #homedecor #furniture #fyp ♬ original sound - loljustmark

Za usporedbu, vrlo slična sofa koštat će vas manje od 900 dolara (oko 820 eura) u Living Spaces, lancu trgovina namještajem u SAD-u koji se smatra kvalitetnijim od Ikee.

Provjerili smo kakva je situacija u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje ćete kauč koji je istaknuo korisnik platiti nešto manje, ali ipak ne malo: 1339 eura. Trosjed se doduše razvlači u krevet, no takav možete nabaviti i u Lesnini za manje od 700 eura, u Rutaru za 949 eura, a u Momaxu je trenutno snižen na 899 eura.

No, navedeni iznos uopće nije najviše što će vam Ikea tražiti za kauč - kauč od prave kože u američkoj Ikei stoji 2500 dolara, što je skuplje od kožnih sofa sličnog dizajna od svog ostalog navodno skupljeg namještaja. ponuđači pregledani od strane korisnika U Hrvatskoj je cijena ove iste sofe, koja se smatra jednim od "najprodavanijih" artikala, 2299 eura. U Lesnini ćete kožnu sofu s naslonom Emilio Belluti platiti čak 100 eura manje, a za samo 300 eura više u Rutaru možete dobiti iznimno sličnu sofu renomiranog njemačkog brenda Interliving.

U Harvey Normanu, koji vrijedi za jednog od skupljih ponuđača namještaja u našoj zemlji, kompletnu kožnu garnituru prestižnog talijanskog brenda Milles II s podesivim osloncem za noge možete kupiti za 3190 eura.

Ista se priča ponovila i s ostatkom namještaja: ne idite u Ikeu po jeftini blagovaonski stol u izgledu drva jer ćete za njega platiti čak 1000 dolara (oko 900 eura), više nego za blagovaonske stolove od pravog drva drugih ponuđača, jer trenutno trendi stolić Stockholm trebao bi koštati 350 dolara (320 eura) u SAD-u. Blagovaonski stol spomenut u videu jeftiniji je u Sloveniji i Hrvatskoj, 649 eura, ali je zato stolić skuplji , čak 400 eura. "Tko bi doista potrošio 1.600 ili 2.500 dolara na kauč u Ikei i onda ga morao sam sastavljati? Onda otišao negdje gdje se od tebe očekuje da potrošiš toliko", glasio je jedan od komentara ispod objave. Neki drugi kupci su dodali da Iako je u Ikei uvijek bilo moguće pronaći kombinaciju stvarno jeftinih i skupljih proizvoda, cijene namještaja su apsurdno skočile nakon pandemije i ako pogledate Ikeine račune od prije četiri-pet godina, lako možete vidjeti da cijene nekih proizvoda porasle su i tri puta.

Najjetiniji je trenutno Jysk

 
I u Hrvatskoj se Ikein namještaj još uvijek smatra pristupačnijim od namještaja drugih ponuđača, među kojima su, primjerice, Harvey Norman, Lesnina... Samo trgovine namještaja Jysk i Momax navodno su u približno sličnom cjenovnom rangu kao Ikea. Međutim, to očito nije slučaj, jer se potpuno ista priča kao gore ponavlja i u drugim kategorijama namještaja, poput kreveta, polica ili kuhinje.

Naime, od hrvatskih ponuđača namještaja trenutno je najjeftiniji Jysk, koji u svojoj ponudi ima samo jednu sofu koja premašuje cijenu od 1000 eura, tamo smo pronašli dobar drveni blagovaonski stol za 100 eura, a za elegantan stolić za kavu od hrastovine s puno prostora za odlaganje platit ćete najviše 150 eura.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.