Hvalio sam Stožer na sva usta, sad činim suprotno! Hrvatska je nemarna, nekolicina znanstvenika i "priučenih" epidemiologa nameću ritam. Toronto u lockdownu, a tamo umire 13x manje bolesnika

- Netko će morati odgovarati u Hrvatskoj zbog mrtvih! I Toronto (6,2 milijuna stanovnika) u lockdownu a ima dnevno "samo" 420 zaraženih, 8,5 puta manje zaraženih od Hrvatske, riječi su prof. dr. sci. Igor Štagljara koji je žestoko reagirao zbog mlakih mjere hrvatskog Stožera kazavši kako je vrag odnio šalu i kako se Hrvatska ponaša suludo. - Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Italija, Češka, Slovenija..., rade jedno, a Hrvatsku u pandemiji vodi nemarna vlasti i nekolicina znanstvenika i "priučenih" epidemiologa iz znanstvenog savjeta. Hvalio sam ih na sva usta još do sredine listopada, ali sada to nažalost više ne mogu, kazao je istaknuti znanstvenik s Toronto University, 19. na rang listi najboljih svjetskih sveučilišta koje je plasirano za 573 mjesta bolje od Zagrebačkog sveučilišta. Provincija Ontario koja broji 14,6 milijuna stanovnika nakon jučerašnjih 1418 novih slučajeva posve se zatvara, a ima "samo 97 slučajeva dnevno zaraze na milijun stanovnika (Hrvatska 3573 i 3,5 puta manje stanovnika).

Hvalio sam Stožer na sva usta, sad činim suprotno! Hrvatska je nemarna, nekolicina znanstvenika i "priučenih" epidemiologa nameću ritam. Toronto u lockdownu, a tamo umire 13x manje bolesnika Tonko Buterin
21. 11. 2020

Napisao: Prof. dr. sci. Igor Štagljar

I, eto, "zimski" COVID je ipak napravio svoje - zbog "samo" 1418 novih slučajeva koji su jučer registrirani u cijeloj provinciji Ontario (a ona broji 14.6 milijuna žitelja; dakle radi se o 97 slučajeva na jedan milijun stanovnika) te jučerašnjih 420 novih slučajeva u Torontu (populacija od 6.2 milijuna stanovnika; što implicira 68 slučaja na 1 milijun stanovnika), Vlada naše provincije Ontario je jučer odlučila da od ponedjeljka 23. studenog idemo u drugi lockdown od početka ove pandemije koji će trajati 28 dana.
Od sljedećeg ponedjeljka se zatvaraju svi ne-esencijalni poslovi, uključujući frizere, saloni za uljepšavanje (jao, Vlatka Zoldos, pa kako bi ti ovo preživjela?), shopping centre i restauranti od kojih ćete jedino moći uzeti hranu za van. Noćni klubovi, kafići i teretane su već zatvoreni od sredine listopada. Crkve će i dalje ostati otvorene tijekom sljedećih 28 dana, ali će u njima moći istovremeno biti samo 10 ljudi. Škole će i dalje ostati otvorene, sto je po meni pametna odluka.
Kada te brojke preslikate na trenutnu situaciju u Hrvatskoj (populacija od 4 milijuna stanovnika) koja je danas objavila rekordna 3,573 nova slučaja te 47 umrlih, onda ne trebate biti baš previše vijesti u matematici da izračunate da je u Hrvatskoj vrag sada stvarno uzeo šalu, jer to znači da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 893 (!!!) slučajeva na milijun stanovnika. No očito vladajuću garnituru za to uopće nije briga. Zdravstveni sustav nam se raspada, i moji kolege liječnici koji rade po bolnicama u Zagrebu mi kažu da se situacija totalno otima kontroli. A neki "eminentni" znanstvenici iz znanstvenog vijeća i dalje tvrde da je situacija pod kontrolom i da strože mjere nisu potrebne, jer da čak i umjereni lockdown ne pokazuje učinkovitost. Znači, Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Italija, Češka, Slovenija rade stvari potpuno krivo jer su uvele drugi lockdown kao bi spriječile eksponencijalni rast novih slučajeva i veliki porast broja umrlih od COVID-19?
Mislim da će nakon što završi ova pandemija netko i te kako morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote zbog nemara naših vlasti i krivih savjeta nekolicine znanstvenika i "priučenih" epidemiologa iz znanstvenog savjeta. Zapravo, cjelokupna trenutna situacija u Hrvatskoj oko COVID-19 me sada u potpunosti podsjeća na odnos još uvijek aktualne vlasti u SAD-u prema ovoj pandemiji, jer u zadnja dva mjeseca Vlada ne pokazuje niti malo empatije i razumijevanja za trenutnu situaciju. A to je baš šteta jer je Vlada tijekom prvog lockdowna od ožujka do svibnja ove godine situaciju odlično držala pod kontrolom. Hvalio sam ih na sva usta još do sredine listopada, ali sada to nažalost vise ne mogu.
Krajnje je vrijeme da se po tom pitanju stvari počnu drastično mijenjati jer će u protivnom uz ovakvo ponašanje do pojave cjepiva u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021. biti vise tisuća mrtvih.
P.S.
Naravno da sam sarkastičan i da ne vjerujem u "ljetni" i "zimski" COVID-19.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.