Hrvatski kanaderi i ove godine na raspolaganju za gašenje požara diljem Europe

Hrvatski kanaderi iz vojarne u Zemuniku sudjelovat će drugu godinu za redom u dežurstvima u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU), izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Hrvatski kanaderi i ove godine na raspolaganju za gašenje požara diljem Europe Pixabay
17. 6. 2020

Hrvatske zračne protupožarne snage sudjelovat će od 15. lipnja do 31. listopada u RescEU-u kroz dva modela. U sklopu prvog modela sudjelovat će dva kanadera tipa CL-415 koji će polijetati iz hrvatskih zračnih luka i priskakati u pomoć Italiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Nakon obavljenog zadatka oni će se krajem dana vraćati u hrvatske baze.

Drugi model podrazumijeva višednevni angažman kanadera u udaljenijim zemljama poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje će ostajati po nekoliko dana.

Razrađen je i treći model u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja za koju se procijeni visok stupanj mogućnosti izbijanja požara, pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara, ali također i za pružanje pomoći drugim zemljama kroz europski prijelazni mehanizam zaštite od požara.

Zajedno s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći u drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država, čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i zemljama koje zatraže pomoć”, istaknuo je pukovnik Vacenovski.

Projektom RescEU Europska unija uspostavlja dodatne kapacitete s ciljem jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć, stoji u priopćenju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.